Filmski festival u Veneciji u znaku Džudi Denč

Njena uloga je inspirisala festivalske izvještače da daju naslove poput “Rezervišite Oskara za Džudi Denč”
52 pregleda 0 komentar(a)
Džudi Denč, Foto: Rojters
Džudi Denč, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.09.2013. 12:01h

Filmski festival u Veneciji juče su obilježila ostvarenja Amosa Gitajia “Ana Arabija” i Džonatana Glejzera “Ispod kože”, prikazana u takmičarskoj selekciji.

Juče je u takmičarskoj selekciji prikazan i naučno-fantastični triler Džonatana Glejzera “Under the skin” (Ipod kože, Velika Britanija/SAD). Film je ekranizacija istoimenog SF romana Majkla Fabera. Radnja je smještena u Škotskoj, a riječ je o vanzemaljcu koji živi na Zemlji prerušen u ženu (Skarlet Johanson), koja prima muškarce autostopere na putu, i šalje ih na rodnu planetu, gde se služe elitnom sloju kao “specijalitet”.

“Poenta priče je činjenica da ne mora da znači da smo mi na vrhu lanca ishrane”, rekao je Glejzer. “To je ‘proza’ djela, ali ‘poezija’ je sve što iz toga proističe. Za nas, radi se o malom čovjeku protiv korporacije. Radi se o tome da je jurnjava za novcem univerzalna stvar i da u svojoj potrazi za svijetlom pronalazimo mrak”.

Najpoznatija britanska glumica Džudi Denč, koja je obilježila početak venecijanskog festivala, ulogom u u filmu “Filomina” Stivena Frirsa, razgovarala je sa filmskom kritičarkom beogradske Politike Dubravkom Lakić, o ulozi u istinitoj životnoj priči koja je digla venecijansku publiku na noge, a prilježne anglosaksonske festivalske izvještače inspirisao da daju naslove poput “Rezervišite Oskara za Džudi Denč”.

Denčova je sada, po riječima Dubravke Lakić, personifikacija Irkinje Filomine Li, žene koja traži sina kojeg je Katolička crkva prije pola vijeka otela od nje, predavši ga na usvajanje američkoj porodici.

Bonus video: