Koje su najbolje knjige po izboru pisaca?

Nakon Nabokova, Ficdžeralda i Prusta na četvrtom mjestu našao se po mnogima “najvažniji, ali ne i najbolji roman 20. vijeka”, “Uliks” Džejmsa Džojsa
929 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 07:59h

Savremeni britanski i američki pisci, među kojima su Norman Mejler, En Pačet, Džonatan Franzen, Kler Mesud i Džojs Kerol Outs, odabrali su svojih “deset omiljenih knjiga” i napravili izbor iz najboljih djela beletristike.

Odabrana su 544 naslova da bi se na kraju izbor sveo na “Deset najboljih knjiga 20. vijeka”, “Deset najboljih knjiga 19. vijeka” i “Deset autora po najvećem broju izabranih knjiga”.

Među deset najboljih knjiga 20. vijeka na prvom mjestu nalazi se nenadmašni Vladimir Nabokov i “Lolita”, roman koji je poznatom piscu donio skandal zabrane objavljivanja, nakon kojeg ga je, kako je Nabokov kazao u intervju za književni časopis “The Paris Review”, “hranila dvanaestogodišnja djevojčica”.

Na drugom mjestu našao se američki klasik “Veliki Getsbi” F. Skota Ficdžeralda, a na trećem “U potrazi za izgubljenim vremenom” francuskog pisca Marsela Prusta. Na četvrtom mjestu našao se po mnogima “najvažniji, ali ne i najbolji roman 20. vijeka”, “Uliks” Džejmsa Džojsa. Na petom mjestu je još jedna knjiga irskog velikana, klasik kratke priče, zbirka “Dablinci”.

Iza dvije Džojsove knjige, na šestom mjestu je klasik latinoameričke književnosti i jedna od najprodavanijih knjiga u istoriji Južne Amerike, djelo koje je svom autoru obezbijedilo Nobelovu nagradu za književnost, “Sto godina samoće” kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa. Na sedmom mjestu liste “omiljenih” našao se roman još jednog nobelovca, “Buka i bijes” Viljema Foknera, dok je na osmom mjestu “Svjetionik” Virdžinije Vulf.

Na devetom mjestu našla se jedna od najboljih autorki kratkih priča u istoriji književnosti, američka književnica Flaneri O'Konor. Nakon prvog mjestu listu zatvara ponovo Nabokov, sa romanom “Blijeda vatra”.

Lista deset najboljih knjiga 19. vijeka počinje romanom “Ana Karenjina”, ruskog pisca Lava Tolstoja, a slijedi ga roman o još jednoj zanimljivoj ženi svjetske književnosti, “Madam Bovary” francuskog pisca Gistava Flobera. Na trećem mjestu ponovo je Tolstoj, sa romanom “Rat i mir”, a na četvrtom mjestu našle su se “Pustolovine Haklberija Fina”, američkog pisca Marka Tvejna. Kao i u izboru najboljih 20. vijeka, ni 19. vijek nije prošao bez još jednog klasika kratkih priča, Antona Pavloviča Čehova, čija se kolekcija našla na petom mjestu liste najboljih. Na šestom mjestu našla se engleska spisateljica Džordž Eliot sa romanom “Midlmarč”, a slijedi je još jedan američki klasik, “Mobi Dik” Hermana Melvila.

Iza Melvila, na osmom mjestu je engleski roman “Velika očekivanja” Čarlsa Dikensa. Deveto mjesto pripalo je Dostojevskom i romanu “Zločin i kazna”, a lista najboljih u 19. vijeku završava se pričom o još jednoj poznatoj ženi beletristike, romanom “Ema” autorke Džejn Ostin.

Šekspir na vrhu

Na listi “Deset pisaca sa najvećim brojem izabranih knjiga” na prvom mjestu je Viljem Šekspir sa 11 knjiga, slijedi ga Viljem Fokner sa šest, Henri Džejms sa šest, Džejn Ostin, Čarls Dikens, Fjodor Dostojevski, Ernest Hemingvej i Franc Kafka sa po pet naslova, kao i Džejms Džoj, Tomas Man, Vladimir Nabokov, Mark Tvejn i Virdžinija Vulf sa po četiri izabrane knjige.

Galerija

Bonus video: