Kako je automobil sa 14 kg marihuane završio na auto-vozu?

U toku suđenje Marti Mićunović i Zoranu Rašljiću zbog šverca oko 14 kilograma droge
468 pregleda 2 komentar(a)
Auto-voz, Foto: Skyscrapercity.com
Auto-voz, Foto: Skyscrapercity.com
Ažurirano: 04.09.2013. 09:57h

Predstavnik Željeznice iz Bara Veseljko Lazerević, kazao je juče u Višem sudu da su policijski službenici dužni da prekontrolišu i vozilo i vozača, prije nego se automobil utovari u auto-voz.

On je to rekao svjedočeći u nastavku suđenja Marti M. Mićunović (31) i Zoranu D. Rašljiću (37), zbog šverca oko 14 kilograma marihuane.

Mićunović, rođena u Beogradu, a nastanjena u Herceg Novom i Rašić, Beograđanin, sa prebivačlištem u Budvi, optuženi su da su vozilo “opel” sa drogom ukrcali na auto-voz na međunarodnoj relaciji Bar – Beograd 20. marta 2008.

Policija je drogu otkrila prilikom pretresa vozila, a optuženima se sudi u odsustvu.

Svjedok je objasnio da ne upoređuju podatke iz lične karte putnika sa podacima iz saobraćajne dozvole, niti imaju obavezu da utvrđuju identitet

Lazarević je, pred sutkinjom Suzanom Mugošom, objasnio da se prilikom kupovine putničke karte, od putnika uzimaju podaci iz saobraćajne dozvole, “kao jedinom mjerodavnom dokumentu”.

U tu voznu kartu, rekao je, upisuju se ime i prezime iz saobraćajne dozvole i broj registarskih tablica.

“Uslov da se auto ukrca na auto-voz je da je ispravan i da je registrovan. Drugu kartu putnik kupuje za sebe i to se, prema željezničkom prevozu, zove - pratnja auta”, rekao je on.

Svjedok je objasnio da ne upoređuju podatke iz lične karte putnika sa podacima iz saobraćajne dozvole, niti imaju obavezu da utvrđuju identitet.

Advokat odbrane Dejan Lazarević, prigovorio je svjedoku, ističući da to nije dokaz da je ista osoba vlasnik auta i da putuje u određenom pravcu. Dodao je da može i neka druga osoba da otputuje sa pozajmljenim vozilom, čija saobraćajna dozvola ne glasi na njegovo ime. Zbog toga je predložio da se u dokaznom postupku pregleda video snimak osobe koja je putovala na relaciji Beograd-Bar, sa autom, čiji je vlasnik, kako je rekao, cijelo vrijeme bio u bolnici u Beogradu.

“Jedna osoba je putovala i kupila voznu kartu za sebe i vozilo, dok je pravi vlasnik auta bio u beogradskoj bolnici. U željeznicama u Beogradu, Baru i Podgorici nije provjeravan identitet osobe koje je ukrcalo auto druge osobe”, kazao je advokat Lazarević.

Tužilac se protivio, rekavši da se to ne odnosi na ovaj slučaj. Sudija je odlučila da sasluša policijskog službenika koji kontroliše utovar vozila i obavlja provjeru identiteta osoba.

Odgovarajući na pitanje branioca advokata Ratka Roganovića, Lazarević je rekao da policijska služba provjerava vozilo na ukrcajnoj rampi - da li ima zapaljivih stvari u njemu, lični prtljag i ličnu kartu putnika prilikom utovara vozila u auto-voz.

“Putnik, kada dođe na blagajnu da kupi voznu kartu, predaje saobraćajnu dozvolu za vozilo. Nama je mjerodavna saobraćajna dozvola, iz koje se upisuju podaci, ime i prezime i broj registarskih tablica. Mi ne utvrđujemo da li je on vlasnik tog vozila i ne upoređujemo podatke iz saobraćajne dozvole sa ličnom kartom putnika. Na prevozničkoj karti upisuju se podaci isključivo iz saobraćajne dozvole”, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 1. oktobra.

Bonus video: