“Poglavlja 23 i 24” - teatarski odgovor na apsurd crnogorske svakodnevice

Namjera autora bila je da pokažu kako naš “tzv. realni, svakodnevni diskurs” pripada polju apsurda
3 komentar(a)
Gospoda Glembajevi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gospoda Glembajevi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.09.2013. 06:59h

Alternativna teataska aktivna kompanija (ATAK) predstaviće se večeras u 21 čas na obnovljnom Festivalu internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2013. pozorišnim komadom “Poglavlja 23 i 24”. Predstava će se odigrati ispred Kuslevove kuće, u koritu Ribnice.

ATAK je orgnizacija koja okuplja umjetnike i studente različitih profilacija, među kojima su pisci, slikari, dizajneri, muzičari, a jezgro ATAK-a čine mladi crnogorski dramaturzi Dragana Tripković i Vasko Raičević, kao i afirmisana crnogorska glumica Ana Vujošević.

Organizatori su saopštili da je pozorišni ogled „Poglavlja 23 i 24“ teatarski odgovor na apsurd crnogorske svakodnevice. Radnja prati bračni par koji za vrijeme večere, u svečanoj atmosferi i dobrom raspoloženju, diskutuje o ličnim i društvenim perspektivama. Iako atmosferom upućuje na teatar apsurda, tekst je zasnovan na jeziku koji dominira javnim govorom u našoj sredini.

Namjera autora bila je da pokažu kako naš “tzv. realni, svakodnevni diskurs” pripada polju apsurda. Elementi od kojih je izgrađen takav svijet, kao i naš odnos prema sopstvenoj egzistenciji u takvim okolnostima, sami po sebi čine teatarski gest, kaže se u saopštenju organizatora povodom premijere “Poglavlja 23 i 24”.

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, čiju obnovu inicira Ministarstvo kulture, uz pomoć Grada Podgorice, i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma, i ove godine će pokušati da ispita u kakvom se kulturnom ambijentu kreće nova crnogorska alternativna scena, šta je to “nova inteligencija”, i ko su buduća imena koje će FIAT lansirati u svijet umjetnosti.

Aktuelna crnogorska scena

Organizacije ATAK predstaviće se na FIAT-u 2013 u programu “Montenegro Art Guerilla”. To je prvi segment ovogodišnjeg FIAT-a i dio programa kojim se namjerava ukazati na aktuelnu crnogorsku umjetničku scenu, ali i podsjetiti na urbanu gradsku gerilu prethodnih FIAT izdanja, na ljude koji su obilježili crnogorsku modernu umjetnost u prošlom vijeku, kao i one na koje se nade polažu danas.

Bonus video: