Vučković još ne pita za imena, Brajušković napadnut u zgradi Suda

Bivši čelnici crnogorske policije Veselin Veljović i Miljan Perović juče u tužilaštvu odgovarali na optužbe bivšeg pripadnika SAJ-a Brajuška Brajuškovića
209 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 12:29h

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Saša Čađenović juče je ponovo saslušavao Brajuška Brajuškovića bivšeg pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i spuškog zatvora.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” Brajuškovićevom saslušanju kod Čađenovića prisustvovali su osnovni državni tužilac Ljiljana Klikovac i vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

Uprkos tome što je Brajušković danima izjavljivao da će imena pripadnika SAJ-a, koji su navodno po nalogu Veljovića i Perovića batinali političke neistomišljenike vlasti, reći samo Vučkoviću, ovaj ga juče nije ništa pitao o tome.

Osim njega, juče su, gotovo dvije sedmice nakon što je Brajušković javno optužio bivšeg direktora Uprave policije i savjetnika predsjednika Crne Gore za bezbjednost Veselina Veljovića i direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljana Perovića, da su organizovali takozvane “crne trojke” za prebijanje opozicionih političara i novinara, izjave uzete i od njih dvojice.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” njih dvojica kratko su se zadržali u tužilaštvu, a nakon toga, oko 14 časova, pred Čađenovićem je izjavu dao i Brajušković.

“Kratko sam se zadržao kod tužioca. To je bila samo dopuna moje prve izjave”, rekao je Brajušković.

Čađenović pitao Brajuškovića zašto je čekao

Prema nezvaničnim informacijama, Čađenović je juče pitao Brajuškovića zbog čega je čekao ovoliko dugo, da prijavi krivična djela počinjena prije više od deset godina.

Bivši pripadnik SAJ-a koji je ranije rekao da je bio na čelu jedne od Veljovićevih “crnih trojki” juče je ponovio “Vijestima” da nije ranije progovorio o prebijanjima po naređenju Veljovića i Perovića, jer se bojao njihovih funkcija.

Na prvom saslušanju kod tužioca, Brajuškovića su između ostalog, pitali da li može da pokaže pisanu naredbu Veljovića za prebijanje nepodobnih novinara i političkih neistomišljenika.

"Veljović je naređenja izdavao uživo, u prisustvu Perovića", kazao je Brajušković.

Brajušković je ponovio da ga čudi nezainteresovanost države da dođe do istine o "crnim trojkama".

“Znate li vi koliko je Crna Gora odmakla od 1999. godine po pitanju demokratije? Ni pedu”, rekao je Brajušković ističući da se nada da će nadležni organi imati odriješene ruke da podignu optužnicu protiv Veljovića i Perovića.

“Samo želim priliku da na sudu dokažem što su sve radili. Ipak, bojim se da će, uprkos tome što su uzete izjave od prebijenih, i onih koji su spaseni batina, tužilaštvo ocijeniti da zbog protoka vremena nema osnova za podizanje optužnice. Znači žrtve su tu, dokazi su tu, ali neće utvrditi ko ih je tukao i zbog čega. Ipak, istrajaću u ovome i dokazati svaku riječ koju sam izgovorio”, poručio je Brajušković.

Brajušković je ranije ispričao da su naređenja Veljovića izvršavana po ustaljenom receptu jedna grupa bi pratila i šefa izvještavala o kretanju žrtve, a druga grupa bi premlaćivala.

"Svi su dobijali instrukcije i odgovarali jedino Veljoviću. Svi su bili pripadnici SAJ-a", rekao je on ranije.

Brajušković je rekao da je odbio da izvrši naređenja i da je od batina spasao bivšeg šefa Srpske radikalne stranke u Crnoj Gori Duška Sekulića, književnika Momira Vojvodića, te novinare Dragomira Bećirovića i njegovu kćerku Draganu.

Svi oni su u tužilaštvu potvrdili Brajuškovićevu priču da ih je bivši specijalac upozorio da su na spisku za premlaćivanje.

Napadnut u zgradi Osnovnog suda

Službenik podgoričkog Osnovnog suda Igor Dijanić juče je u zgradi Osnovnog suda verbalno napao Brajuška Brajuškovića, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, fizički konflikt spriječili su policajci koji obezbjeđuju Osnovni sud koji su Brajuškovića sproveli do kancelarije u kojoj je davao izjavu pred tužiocem Sašom Čađenovićem. Upravi policije, napad nije zvanično prijavljen.

Portparolka Osnovnog suda Ivona Bečić juče je saopštila da predsjednik tog suda Zoran Radović, nema dovoljno informacija o tom događaju i da će danas uzeti izjavu od Dijanića.

“Predsjednik suda nema dovoljno informacija o tom događaju, da bi se podrobnije izjašnjavao. Predsjednik suda će sjutra pribaviti izjavu od namještenika Igora Dijanića, zatim informaciju od policijskih službenika raspoređenih na obezbjeđenju zgrade suda, nakon čega će utvrditi da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv namještenika Dijanića”, saopštila je Bečić.

Brajušković je “Vijestima” potvrdio da je na ulazu u zgradu suda došlo do incidenta sa Dijanićem, koji ga je vrijeđao. Brajušković je ispričao da je nakon toga pozvao policiju i da su mu rekli da dođe u zgradu Centra bezbijednosti da podnese prijavu, što nije uradio.

Galerija

Bonus video: