Novo suđenje Maroviću i Kuljači 24. septembra

Suđenje je bilo zakazano za 2. jul, ali je odloženo zbog nedolaska jednog od branilaca okrivljenih
0 komentar(a)
Dragan Marović, Zavala, Foto: Boris Pejović
Dragan Marović, Zavala, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.09.2013. 07:54h

Sudija Valentina Pavličić zakazala je za 24. i 26. septembar početak ponovljenog sudskog procesa optuženima u aferi “Zavala” u Višem sudu u Podgorici, saznaju “Vijesti”. Glavni pretres je zakazan i za 1. i 2. oktobar .

Krajem jula je predsjednik Višeg suda Mušika Dujović odbio kao neosnovan zahtjev optuženog Dragana J. Marovića za izuzeće sudije Valentine Pavličić, tako da će ona kao sudija pojedinac i dalje suditi predmet "Zavala". Optuženi Marović, bivši potpredsjednik Opštine Budva, optužen u procesu "Zavala", prije nego je počeo ponovljeni sudski proces, zatražio je 9. jula izuzeće sudije Pavličić, jer sumnja u njenu nepristrasnost. Smatra da je sudija u toku prethodnog postupka počinila niz povreda postupka i da je pristrasno vodila suđenje na njegovu štetu što je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, Zakonikom o krivičnom postupku i evropskim konvencijama o ljudskim pravima.

Suđenje je bilo zakazano za 2. jul, ali je odloženo zbog nedolaska jednog od branilaca okrivljenih.

U junu prošle godine, sudija Pavličić osudila je bivšeg potpredsjednika Opštine Budva Dragana Marovića na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. Zbog istog krivičnog djela Rajko Kuljača, bivši gradonačelnik Budve, osuđen je na pet godina.

U presudi piše da su Marović i Kuljača, kao rukovodioci Opštine, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala invest", (čiji je suvlasnik bio potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović), koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode. U tome su im, kako piše u presudi, umišljajno pomogli članovi komisije koja je procjenjivala radove na fabrici za preradu vode.

Presudu u slučaju "Zavala" krajem marta ove godine ukinuo je Apelacioni sud sa obrazloženjem da je nerazumljiva, jer se ne zna koji je Krivični zakonik primijenjen. Dio presude je potvrđen, i to ruskoj državljanki Nataliji Panini, izvršnoj direktorici "Zavale invest" kojoj se sudilo u odsustvu, optuženoj za utaju poreza i doprinosa, jer nije prijavila Poreskoj upravi zakonito stečeni prihod. Na taj način ona je oštetila budžet za 978.500 eura.

Bonus video: