Balkansko prvenstvo

Irfanu Čekiću istorijsko zlato

Do prvog, istorijskog zlata za Crnu Goru, 20-godišnji Čekić je stigao juče na 39. Balkanskom prvenstvu u stonom tenisu
4 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 19:44h

Irfan Čekić je prvi crnogorski teniser sa titulom najboljeg na Balkanu. Do prvog, istorijskog zlata za Crnu Goru, 20-godišnji Čekić je stigao juče na 39. Balkanskom prvenstvu u stonom tenisu, a 11. u konkurenciji mlađih seniora na kojem se po prvi put na najvišem jarbolu zavijorila crnogorska zastava.

A trijumf Čekića nije nimalo slučajan, pošto je šampionat u Sarajevu dočekao na trećem mjestu evropske rang liste u uzrastu do 21 godine.

"Naravno da je bilo teško, jer je bio jak turnir, ali se zbog toga osjećam još srećnijim. Donio sam Crnoj Gori prvo zlato u pojedinačnoj konkurenciji sa balkanskih prvenstava", kazao je za “Vijesti” Čekić.

On se glavnog žrijeba domogao ubjedljivim pobjedama u grupi A, da bi potom u kosturu 16 pobjednika grupa sa četiri trijumfa došao do najveće stepenice na pobjedničkom postolju.

U prvom kolu je Čekić sa 4:2 savladao Makedonca Kristijana Stanojkovskog, u drugom je imao najteži meč sa Bugarinom Denislavom Kodjabaševim (4:3), da bi u polufinalu sa maksimalnih 4:0 savladao Rumuna Kristijana Pleteu. U finalu je sa 4:2 nadvisio i Valentina Nad Nemedija iz Srbije.

"Ja ću u utorak avionom otputovati za Lajpcig gdje treniram a sada igram u klubu Siek iz Hamburga, i dajem sve od sebe da ostvarim što bolji rejting kako bi se javili sponzori za učešće na profesionalnim turnirima", naglasio je Čekić, koji je u Sarajevu osvojio i srebro u muškom dublu zajedno sa Bugarinom Petjom Krastovim.

Ostali izabranici selektorke Dijane Zonjić nijesu bili u prilici da se bore za odličja. U ženskom singlu Sonja Janković je poražena u prvom kolu sa 4:0 od Viktorije Truščinski iz Srbije.

U ženskom dublu su Sonja Janković i Simona Perović poražene u prvom kolu od para iz Bugarske sa 3:0, u miks dublu Crna Gora je imala dva para, i oba su eliminisana sa maksimalnih 3:0 već u prvim mečevima.

Sunčica i Viktor Rogić su izgubili od turskog miksa, dok su Sonja i Lazar Janković eliminisani od rivala iz Bugarske. Simona Perović je nastupila sa kolegom iz BiH, Ivanom Bobašem, ali su i oni izgubili prvi meč od bugarskog mješovitog dubla.

Muški tim Crne Gore (Čekić, Rogić i Janković) zauzeo je četvrto mjesto u konkurenciji osam zemalja, a u borbi za bronzu poražen je od Rumunije. Ženski tim (Janković, Perović i Rogić) je završio na šestom mjestu.

Savez u rasulu

Osim pojedinačnog zlata Čekić je u dublu sa Bugarinom Petjom Krastovim osvojio srebro. Oni su u finalu sa 3:1 poraženi od srpskog dubla Vladimir Radonjić/Boris Mihailović.

"Ipak mi se isplatio dolazak u Sarajevo, makar rezultatski i kao potvrda lične vrijednosti, iako sam lično pokrio sve troškove puta iz Njemačke. Stonoteniski savez Crne Gore se raspada, a čelnici u njemu tvrde da nemaju novca da pokriju troškove reprezentativaca".

"I moji reprezentativni drugovi su iz Podgorice doputovali privatnim automobilom Lazara Jankovića i vratiće se o svom trošku, tako da o organizaciji i perspektivama napretka stonog tenisa u Crnoj Gori ne treba trošiti riječi", objasnio je Čekić.

Odigrana su i utješna takmičenja (Consolation) za igrače koji su poraženi u kvalifikacijama po grupama za plasman u glavni žrijeb pojedinačne konkurencije. U muškom consolation kosturu pobijedio je Lazar Janković, pobjedom u malom finalu nad Živkom Apostoloskim iz Makedonije (3:1). U ženskom takmičenju tog tipa Simona Perović je osvojila treće mjesto.