Fernando Alonso kupio Euskaltel

Tim je trebalo da se ugasi na kraju sezone, poslije skoro 20 godina u vrhu biciklizma, zbog povlačenja sponzora - javnih preduzeća u Baskiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 17:22h

Vozač Formule 1 Fernando Alonso kupio je za šest miliona eura biciklistički tim Euskaltel-Euskadi, čime ga je spasao od gašenja, prenijeli su mediji u Španiji.

Tim je trebalo da se ugasi na kraju sezone, poslije skoro 20 godina u vrhu biciklizma, zbog povlačenja sponzora - javnih preduzeća u Baskiji.

Alonso, dugogodišnji ljubitelj biciklizma, odlučio je da spase ekipu tako što je otkupio licencu od Vorldtura (WorldTour) i sada će joj pomoći da ojača.

Drumski olimpijski šampion iz 2008. godine Samuel Sančes će biti glavni vozač, a u tima će uglavnom biti domaći biciklisti.

Alonso je prije nekoliko godina prvi put izrazio interesovanje za biciklizam. Danas je objavljeno da pregovori traju nekoliko sedmica, a da će dogovor odmah stupiti na snagu.

Euskaltel-Euskadi je jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih timova u biciklizmu. Formiran je 1994. godine i brzo je postao važan dio profesionalnih takmičenja, privlačeći pažnju politikom da angažuje samo domaće vozače.

Prvi vozač: Samuel Sančes

Menadžerska kompanija tima, Bask sajklng pro tim, objavila je prije manje od dvije sedmice da će se tim ugasiti na kraju sezone zbog nedostatka novca.

Glavni sponzor je telekomunikaciona firma Euskaltel, koja se bila obavezala da će četiri godine biti sponzor, ali su je mjere štednje spriječile da obezbijedi obećanih 3,5 miliona eura godišnje.

Budžet tima za godinu je oko devet miliona eura.

Galerija

Bonus video: