Ishrana u trudnoći

Dobro je da trudnoća započne sa takozvanom idealnom tjelesnom masom i dobrom fizičkom formom
410 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2013. 12:26h

Ishrana u trudnoći jeste česta tema (i neka je), ali mi se nekako čini da stalno pristižu stara i nova pitanja na tu temu. Ono što se jede i koliko se jede, utiče na tjelesnu masu buduće mame u toku trudnoće, ali i na tjelesnu masu posle porođaja.

Postoji i faza planiranja trudnoće, koja treba da bude dobra prilika da se tjelesna masa „dotjera“ korigovanjem ishrane i fizičkom aktivnošću. Dobro je da trudnoća započne sa takozvanom idealnom tjelesnom masom i dobrom fizičkom formom. Preporučeni porast tjelesne mase je od 9 do 11, 5kg ili 20 % od idealne tjelesne mase.

U periodu trudnoće zaista treba da se “jede za dvoje” (u slučaju da se u stomaku ne nalazi više “podstanara”), ali ne po količini, već po kvalitetu namirnica. Namirnice treba da budu pažljivo odabrane po vrsti i porijeklu, a hrana pripremljena sa pažnjom.

Šta je to što je potrebno mami sa bebom? Pa sve! Kalcijum, magnezijum, folna kiselina, vitamin A, vitamin D, omega 3 masne kiseline, vitamin C, vitamin B12, ugljeni hidrati, proteini, masti, vlakna, tečnost – ovo je samo djelić.

Evo podsjetnika za nabavku: mliječni proizvodi od djelimično obranog mlijeka, mršava mesa kao što su piletina, ćuretina, junetina, riba (bakalar, skuša, losos, sardina), jaja. Integralne žitarice i proizvodi od njih; sve vrste povrća i voća i više od toga, a obavezno šargarepa, bundeva, zeleno lisnato povrće, orašasto voće, sjemenke bundeve, suncokreta.

Šta bi trebalo izbjegavati? Masnu, začinjenu, jako slatku ili slanu hranu. Da li treba da pominjem alkohol i cigarete?

Lično mogu da posvjedočim da se tokom trudnoće može desiti da se poželi baš neka hrana, a da neka druga nikako ne dolazi u obzir. Treba slušati organizam, ispunjavati mu želje koliko se može, ali se nekad treba oduprijeti sumanutim idejama.

Hranu koja je teška, u kojoj su „prazne kalorije“ (malo koristi, a dosta goji), trebalo bi zaobići. Slatkiši ne treba da budu neostvareni san, ali trebalo bi da se pokuša da se potreba za slatkim zadovolji voćem.

Ako to ne upali, može da se uzme neki keksić ili kolačić u razumnoj količini. Kako trudnoća odmiče, tako obroci treba da budu manji i češći, da bi se održala dobra probava, a i koliko – toliko izbjegla pojava gorušice.

Ako se ipak pojavi, ublažiće je badem i još bolje, pečena leblebija (tome me naučio moj ginekolog kad mi je bilo potrebno). Joše jedan zahvat protiv gorušice – posle obroka ne treba odmah da se legne.

Bez mnogo filozofije - treba jesti raznovrsno i što prirodnije. O dodacima ishrani – vitaminima i mineralima, treba odlučiti zajedno sa ljekarom.

Pročitah negdje da je trudnoća izazov i slažem se. Zato želim da ovaj tekst posvetim jednoj dami koja se odvažila da još jednom postane mama.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: