Željko Bulatović na slobodi

Nakon što mu je Zakonom o amnestiji skraćena kazna, spuški zatvor napustio i osuđeni za ubistvo Samira Usenagića
2263 pregleda 112 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 07:07h

Iako je očekivano da iz ZIKS-a među prvima koji su amnestirani izađe Podgoričanin Željko Bulatović osuđen zbog ubistva Samira Usenagića i ranjavanja Damira Mandića, on je tek juče napustio spuški zatvor.

Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), juče je, saznaju “Vijesti” iz uprave zatvora, stiglo pravosnažno rješenje o Bulatovićevoj amnestiji, nakon čega je, i izašao na slobodu.

Bulatović nije dobio punu amnestiju, odnosno kazna mu nije skraćena za četvrtinu, jer je već izdržao više od tri četvrtine kazne.

On je u Višem sudu u Podgorici osuđen za ubistvo karatiste Usenagića i ranjavanje Mandića 2001. godine. Sudilo mu se tri puta.

Bulatović sa prijateljima ispred spuškog zatvora

Prvi put, dok je bio u bjekstvu, osuđen je na dvadeset godina zatvora. Nakon hapšenja u Španiji 2003. godine depotrovan je u Podgoricu 14. maja 2003. godine, kada je na njegov zahtjev suđenje počelo iznova.

U aprilu 2011. godine, nakon maratonskog sudskog postupka, Apelacioni sud potvrdio mu je četrnaestogodišnju zatvorsku kaznu, koju je u Višem sudu u Podgorici u oktobru 2010. izreklo vijeće sudije Dragiše Rakočevića.

Zakonom o amnestiji, osuđenicima su kazne smanjene za 25 odsto.

Iz tog akta izuzeti su pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, narkodileri, članovi organizovanih kriminalnih grupa, a trebalo je da budu izuzeti i već amnestirani.

Zakon je izglasan na predlog poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića, a većina poslanika bila je protiv Vladinih amandmana - da se amnestiraju počinioci najtežih krivičnih djela. Vladine amandmane podržali su jedino poslanici DPS-a.

Zatvorenici su danima prije usvajanja zakona štrajkovali glađu zbog Damjanovićevog amandmana - da se amnestija ne odnosi na one koji su počinili teško ubistvo i na već amnestirane, a sa druge strane, nakon amandmana Vlade, na platou ispred Skupštine protestovala je rodbina stradalih od onih koji su pravosnažno osuđeni za teška ubistva.

Zatvorenici koji su ovog puta ostali uskraćeni za milost države i koji su zato protestovali, najavili su tužbu Ustavnom sudu.

Uporedo sa prvim osuđenicima koji su napustili zatvor, na vidjelo su počele isplivavati i manjkavosti novousvojenog Zakona o amnestiji.

Zbog različitog tumačenja Zakona, odnosno njegovog člana 3 stava 7 kojim pod amnestiju ne potpadaju osuđenici koji su već amnestirani 2008. i 2010. godine, ali ne izričito i oni kojima je dio kazne oprošten 2006. godine i ranije moglo bi se desiti da pojedinim zatvorenicima, čak i onima koji su iza rešetaka zbog ubistva, kazna bude skraćena za polovinu.

ZIKS je do sada, na osnovu rješenja o amnestiji, napustilo nekoliko desetina osuđenika, među kojima su i navodni vođa jednog od barskih kriminalnih klanova čija je specijalnost, kako piše u policijskim bilježnicama, reketiranje i zelenašenje, Veselin Bujić i Nikšićanin Neđo Aničić, koji je izdržavao višegodišnju kaznu zbog ubistva. Aničić i Bujić iz zatvora su izašli početkom sedmice.

Galerija

Bonus video: