Otvoren filmski festival u Veneciji: Gravitacija slavne istorije

Riječ je o najstarijem filmskom festivalu na svijetu, koji, iako budžetom zaostaje za glavnim konkurentima, i dalje drži poziciju jednog od najprestižnijih filmskih događaja
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 11:26h

Projekcijom naučno-fantastičnog 3D filma “Gravitacija” meksičkog režisera Alfonsa Kuarona sa Džordžom Klunijem i Sandrom Bulok u glavnim ulogama, u Veneciji je preksinoć otvoreno 70. izdanje Mostra d’arte cinematografica .

Riječ je o najstarijem filmskom festivalu na svijetu, koji, iako budžetom zaostaje za glavnim konkurentima, i dalje drži poziciju jednog od najprestižnijih filmskih događaja u svijetu. Ovogodišnja, jubilarna Mostra druga je pod programskim direktorom Albertom Barberom. Ovo je njegov drugi mandat na toj poziciji, budući da je Mostru vodio i od 1998. do 2002.

Fizički stiješnjena na mali prostor Lida, Mostra nema, niti će imati fizičke mogućnosti da digne na noge market i poveća ekonomski uticaj. Istovremeno, kao konkurent pojavio joj se festival u Torontu koji počinje samo par dana nakon Venecije i koji je u posljednjoj deceniji postao tržišno najvažniji američki filmski događaj.

Nagrade čekaju (FOTO:cineuropa.org)

Kako piše filmski kritičar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić, “U toj konstelaciji, u jednom se trenutku činilo kako prestižne produkcije takoreći bježe glavom bez obzira od toga da dobiju mletačku pozivnicu. Jedan od razloga je i skupoća: u svom duhovitom eseju Uvod u ekonomiku nezavisnog filma, glasoviti scenarist i producent Džejms Šemus izračunao je kako poziv i dolazak u Veneciju bolju američku filmsku produkciju košta više od milion dolara.Istodobno, tržišni efekt Venecije neusporedivo je manji od onog Kana, Berlina ili Toronta.”

Ipak, Venecija ima svoju patinu starine i nenadmašne tradicije. Stoga je Mostra uvijek – Mostra. Barbera je za 70. rođendan uspio napraviti intrigantan program – biće, po već ustaljenom običaju, zanimljivih evroazijskih autora, ali neće nedostajati ni holivudskih atrakcija.

Pored Kuaronovog filma, u glavnom programu je i “Child of God”, adaptacija ranog, kultnog i (često se smatralo) za film nepodesnog romana Kormaka Mekartija, koju kao režiser potpisuje popularni glumac Džejms Franko.

Na Mostri će svoj novi film predstaviti i bivši pajtonovac Teri Gilijem, a njegov “The Zero Theorem” neobičan je SF u kojem igraju Mat Dejmon i Kristofer Valc.

Van takmičarske konkurencije biće prikazan film kultnog novoholivudskog autora Pola Šredera “Canyons ”, baziran na knjizi Breta Istona Elisa. Jak anglosaksonski segment festivalskih filmova ne znači da na Mostri nema i tradicionalno prisutnih i dobrio prihvaćenih evroazijskih filmadžija.

Među vedetama Mostre tako je i dvostruki dobitnik EFA, Italijan Đani Amelio s filmom “Neustrašivi”, potom kultni tajvanski režiser i perjanica metafizičkog “spo - rog filma” Ming Liang s filmom “Ulični psi”.

U glavnu selekciju nije ušao prošlogo - dišnji laureat - hiperproduktivni i kultni Korejanac Kim Ki-duk, čiji će novi film “Moe - bius” biti prikazan van konkurencije, što po mnogima sugeriše da ovaj film nije na nivou reputacije nagrađenog autora.

Džordž Kluni među fanovima (FOTO: Bloomberg)

Ove godine na Mostri nema filmova iz našeg regiona, čak ni iz Istočne Evrope. Ipak, u pratećim programima (Sedmica kritike) našla su se dva slovenačka filma – školska drama “Razredni neprijatelj” debitanta iz Novog Mesta Roka Bičeka i “Zoran, moj nećak idiot” italijanskog režisera iz Gorice Matea Oleota.

Biće prikazan i jedan kratki film sa Kosova - “Balkon” Lendite Zećiraj. Ovaj film biće prikazan kao dio programa Hori - zonti. Zlatnog Lava za životno djelo dobio je još jedan Novoholivuđanin - prestižna nagrada biće uručena Vilijemu Fridkinu, o čijoj zanimljivoj autobiografskoj knjizi je u pretprošlom Artu pisao Ratko Radunović.

Festival traje do 7. septembra, a o nagradama će odlučivati žiri kojim predsjedava jedan od najvećih italijanskih režisera - Bernardo Bertoluči.

Galerija

Bonus video: