Potvrđena presuda Lakiću i Gluščeviću: Ostaje 11 i po godina za lažnu prodaju stanova

Sud im je odredio i da osim sudskih troškova, uplate i 65.000 eura novčane kazne, porez državi od 68.000 eura, te da svim oštećenim građanima vrate novac koji su tražili imovinsko-pravnim zahtjevima, 15 dana po pravosnažnosti presude
926 pregleda 1 komentar(a)
Vladan Lakić, Predrag Gluščević, Foto: Zoran Đurić
Vladan Lakić, Predrag Gluščević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.07.2018. 16:15h

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu kojom su vlasnik i direktor “Montenegro mega grupe” Vladan Lakić i Predrag Gluščević osuđeni na ukupno 11 i po godina zatvora, zbog pronevjere više od dva miliona eura, utaje poreza i prevare.

Tako je nedavno presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Nade Rabrenović postala pravosnažna.

Lakić i Gluščević su osuđeni zato što su od 2006. do 2009. utajili porez od 68.000 eura, od kupaca stanova u izgradnji unaprijed uzimali novac, koji kasnije nijesu uložili u izgradnju i preko kupoprodajnih ugovora prevarili 74 građanina ne završivši stanove i ne vrativši im novac, kao i zato što su neke od tih stanova prodali više puta.

Sudija Rabrenović osudila je Glušćevića na pet godina zbog prevare i godinu dana zbog utaje poreza i doprinosa i izrekla mu jedinstvenu kaznu zatvora od pet i po godina.

Lakić je, zbog krivičnog djela prevara, osuđen na šest godina.

Sud im je odredio i da osim sudskih troškova, uplate i 65.000 eura novčane kazne, porez državi od 68.000 eura, te da svim oštećenim građanima vrate novac koji su tražili imovinsko-pravnim zahtjevima, 15 dana po pravosnažnosti presude.

Ostali građani upućeni su na parnicu, radi povraćaja novca za koji su prevareni.

Obrazlažući presudu, koju je prihvatio Viši sud, sutkinja je istakla da sud nije prihvatio odbranu optuženih da zbog finansijske krize nijesu uspjeli izgraditi stanove i da je i na osnovu nalaza vještaka utvrđeno da su zgrade mogli izgraditi novcem koji su dobili od oštećenih.

“Oni nijesu dokazali ni da su taj novac uložili u nešto drugo, te je sud utvrdio da su imali dovoljno vremena i novca da izgrade zgrade”, navela je tada sudija.

Lakić je oslobođen optužbi za zloupotrebu u privrednom poslovanju na štetu firme “Monteko”.

Bonus video: