Kakve partnere muškarci i žene zapravo žele?

"Žene žele muškarce sa makar prosječnim socijalnim statusom, dok muškarci žele žene koje su makar umjereno fizički atraktivne"
6 komentar(a)
par, veza, ljubav, Foto: Shutterstock.com
par, veza, ljubav, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.08.2013. 16:45h

Izgleda kao stara istina da muškarci kod žena cijene ljepotu, a da žene vole muškarce s visokim društvenim statusom. Ali u posljednjih su nekoliko godina brojne studije negirale ovakav stav, tvrdeći da muškarci i žene zaista žele istu stvar kod svog partnera. Naučnici sada vjeruju da su konačno došli do prave istine šta muškarci i žene stvarno žele, a njihova otkrića podržavaju tradicionalne stereotipe.

Studija objavljena u časopisu Journal of Personality and Social Psychology pokazuje da se polovi razlikuju u načinu na koji biraju partnere u stvarnom životu. Norman Li, profesor psihologije na Univerzitetu u Singapuru, sproveo je niz eksperimenata pomoću online chata i metode speed-datinga. Za razliku od prethodnih studija, u tim su eksperimentima učestvovali muškarci i žene niskog socijalnog statusa i niskog nivoa fizičke privlačnosti.

Nakon razgovora sa osobom suprotnog pola koja je imala nizak ili umjeren nivo tih osobina, muškarci su češće odbacivali žene niskog nivoa fizičke privlačnosti. Žene su, međutim, pokazivale sličnu odbojnost prema muškarcima niskog socijalnog statusa.

"Oni imaju različite prioritete kada posmatraju jedni druge: žene žele muškarce sa makar prosječnim socijalnim statusom, dok muškarci žele žene koje su makar umjereno fizički atraktivne", kaže profesor Li.

On tvrdi da se muškarci i žene razlikuju uglavnom na krajnjim niskim tačkama osobina koje žele izbjeći, a ne na visokim kriterijumima osobina koje idealno žele.

Bonus video: