Književne, istorijske i lingvističke teme na "Njegoševim danima"

U petak, 6. septembra, biće organizovano lingvističko veče u sklopu koga će biti predstavljene dvije knjige
4 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 16:16h

„Jače“ kulture sa prostora bivše Jugoslavije, poput srpske i hrvatske, čak i bosanske, izborile su se za svoje mjesto na slavističkim katedrama širom Evrope. Montenegristika je veoma malo zastupljena i „uskraćen“ joj je taj međunarodni aspekt, pa naučni skup „Njegoševi dani“, peti po redu, koji se u Nikšiću održava od 4. do 7. septembra „otvara vrata Evrope crnogorskoj književnosti i Njegošu“.

To je saopšteno na juče održanoj konferenciji za novinare povodom „Njegoševih dana“ koje organizuje Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Filozofski fakultet i Univerzitet Crne Gore. Ovogodišnji naučni skup, koji je posvećen 200. godišnjici od rođenja Petra II Petrovića Njegoša je, prema riječima organizatora, pripreman pet godina i najbrojniji je do sada – učestvuje 56 slavista iz Evrope sa 54 rada, od kojih je 15 posvećeno Njegošu i njegovom djelu.

„Značajnijeg jubileja od ovog, obilježavanje dvjesta godina od Njegoševog rođenja, crnogorska književnost i kultura nemaju. Imamo pet zbornika u kojima se nalaze naučni radovi predstavljeni na do sada održanim 'Njegoševim danima'. U petom zborniku koji se zove „Njegošu u čast“ nalaze se svi radovi koji su predstavljeni na 'Njegoševim danima' a tiču se Njegoša. U pitanju je 40 radova i mislim da je to značajan doprinos i njegošologiji i montenegristici i južnoslavistici uopšte“, kazala je predsjednica Organizacionog odbora, prof. dr Tatjana Bečanović.

Naučni aspekt „Njegoševih dana“ biće obrađen kroz tri sekcije – književnu, lingvističku i istorijsku. U sklopu književne sekcije obrađivaće se tri teme - Njegoševo književno stvaralaštvo, Južnoslovenske književnosti i kulture nakon raspada jugoslovenske semiosfere i Južnoslovenske književnosti i kulture u evropskoj vizuri – imagološki aspekti. I lingvistička sekcija ima tri teme – Njegošev književno-jezički izraz, Crnogorski jezik i drugi južnoslovenski jezici u dijahroniji i Savremeni crnogorski jezik i drugi južnoslovenski jezici, dok su u sklopu istorijske sekcije teme – Njegoš u istoriji i istoriografiji i Metodologija savremene istoriografije u diskursu južnoslovenskih istoriografa.

Ovogodišnji „Njegoševi dani“ imaće i bogat kulturni program. Tako će u petak, 6. septembra, biti organizovano lingvističko veče u sklopu koga će biti predstavljene dvije knjige – „Gramatika bosanskog, hrvatskog, crnogorskog i srpskog“, autora Pol-Luis Tomasa i Vladimira Osipova i „Između diskursa moći i moći diskursa“ od Marine Katnić-Bakaršić.

„Gledali smo da na toj večeri predstavimo nešto što je u slavistici trenutno najznačajnije i najrecentnije. Sa Sorbone nam stiže prva zajednička gramatika bosanskog, hrvatskog, crnogorskog i srpskog jezika. Iako u svim tim državama pokušavamo da pravimo posebne gramatike na Sorboni su napravili zajedničku i pokazali da je to još uvijek jedan jezički sistem i najvećim dijelom jedna norma. Što se tiče Marine Katnić-Bakaršić ona je jedna od najznačajnijih lingvistkinja u domenu analize diskursa i lingvostilistike“, kazala je prof. dr Rajka Glušica, član Organizacionog odbora.

„Njegoševi dani“ biće svečano otvoreni 4. septembra u 20 časova u koncertnoj sali Muzičke škole gdje će, nakon pozdravnih riječi Predraga Miranovića, rektora Univerziteta Crne Gore, Blagoja Cerovića, dekana Filozofskog fakulteta, Veselina Grbovića, predsjednika Opštine Nikšić, Rajke Glušice, rukovodioca Instituta za jezik i književnost i Tatjane Bečanović, predsjednice Organizacionog odbora, poznati pijanista Boris Kraljević održati koncert.

Sjednice Međunarodnog naučnog skupa održavaće se u prostorijama Filozofskog fakulteta, a promocijom zbornika o Njegošu, 7. septembra u hotelu „Teuta“ u Risnu, biće završeni peti „Njegoševi dani“

Sjednice Međunarodnog naučnog skupa održavaće se u prostorijama Filozofskog fakulteta, a promocijom zbornika o Njegošu, 7. septembra u hotelu „Teuta“ u Risnu, biće završeni peti „Njegoševi dani“.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Nikšić, a partneri su Fondacija „Ćano Koprivica“, Centar za kulturu i firma „Neckom“ koja je omogućila štampanje programa.

Veče Jergovića i omaž Ćanu Koprivici

U okviru manifestacije 5.septembra u 20 časova u koncertnoj sali Muzičke škole biće organizovano književno veče posvećeno Miljenku Jergoviću, na kome će, pored autora, govoriti Enver Kazaz, Ivan Lovrenović i Tatjana Bečanović.

Omaž Stanislavu-Ćanu Koprivici, najvećem filantropu u novijoj istoriji Crne Gore biće održan 6. septembra. Toga dana u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 21 čas, biće otvorena izložba slika koje je Koprivica poklonio Opštini Nikšić. Kako je kazala Jelena Žižić iz Fondacije, riječ je o izložbi Montex-ove galerije koja se sastoji od 68 slika i dvije skulpture koje je Ćano ugovorom o poklonu iz 1995. godine poklonio Opštini.

Nikšićkoj publici biće predstavljeno oko 25 slika najreprezentativnijih umjetnika iz Crne Gore i sa prostora bivše Jugoslavije.

Bonus video: