Intriga koju nosi FIAT

Tema ovogodišnjeg FIAT-a biće politički teatar, a ravnopravan segment činiće “Montenegro Art Guerila” u okviru kojeg će biti predstavljeni crnogorski savremeni autori
90 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 16:38h

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2013 ponovo je pokrenut nakon višegodišnje pauze i održaće se od 1. do 15. septembra u Podgorici, saopšteno je na konferenciji za novinare povodom obnavljanja poznatog festivala.

Tema ovogodišnjeg FIAT-a biće politički teatar, a ravnopravan segment činiće “Montenegro Art Guerila” u okviru kojeg će biti predstavljeni crnogorski savremeni autori.

U okviru pozorišnog programa FIAT će ugostiti neka od najznačajnijih imena alternativnog pozorišnog izraza, a na FIAT-u će biti predstavljena i relevantna imena iz svijeta književnosti, muzike, likovne i video umjetnosti.

Organizatori FIAT-a posebno su ponosni na obnavljanje festivala nakon višegodišnje pauze, kao i na organizovanje događaja u ambijentu Kuslevove kuće, na obali Ribnice.

Direktorka FIAT-a, poznata rediteljka Ana Vukotić izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti da vodi festival na kojem je i sama stasala kao umjetnica i učestvovala kao saradnica.

“To što smo danas ovdje potvrda je kontinutiteta onoga što je duhovni kapacitet i onoga što je intriga koju FIAT nosi kao umjetnički poduhvat. Ja sam danas tu da bih pokušala sa umjetnicima i sa svojim saradnicima da otkrijem šta je to FIAT danas, šta je alternativa danas, šta je drugost”, kazala je Vukotić.

Ona je istakla da je važna i interesantna činjenica da je u organizaciji FIAT-a 2013. uz nju kao predstavnicu mlađe generacije poznati crnogorski reditelj Slobodan Milatović, “osnivač i sinonim festivala FIAT”.

Kao posebno važan segment Vukotić je istakla program “Montenegro Art Guerila”, kao prostor za afirmaciju crnogorskih umjetnika, što je za FIAT uvijek bio jedan od ciljeva.

Ove godine segment festivala u kojem će se predstaviti crnogorski umjetnici trajaće 12 dana i prema riječima direktorice festivala predstavljaće presjek onoga što se u ovom trenutku događa na crnogorskoj umjetničkoj sceni.

U okviru programa “Montenegro Art Guerila” održaće se koncert podgričkog benda “Gospoda Glembajevi” koji se ponovo okuplja nakon višegodišnje pauze, u Kuslevovoj kući održaće se izložba “Savremeno pećinsko slikarstvo”, prezentacija iz arhiva FIAT-a, premijera predstave “Poglavlja 23 i 24”, veče posvećeno crnogorskom književniku Ljubomiru Đurkoviću, predstavljanje filmova snimljenih po kratkim pričama crnogorskog pisca Ognjena Spahića, promocija monografije crnogorskog slikara Milije Pavićevića, kao i još mnogo programa.

Na ovogodišnjem FIAT-u, kao i prethodnih godina, biće uručene nagrade o kojima će odlučivati stručni žiri u sastavu Sonja Vukićević, koreograf i balerina, Vasko Raičević, dramaturg, i Matko Borić, kritičar i teatrolog. Biće dodijeljena nagrada za najbolju predstavu, za najbolju režiju odnosno autora, kao i jedna glumačka nagrada.

Vukotić je najavila i segment političkog teatra, koji je glavna tema ovogodišnjeg festivala.

“Segment političkog teatra predstavlja selekciju predstava iz regiona. Kroz šest predstava iz takmičarskog dijela možemo da steknemo dobar uvid u to šta je politički teatar danas u regionu”, kazala je Vukotić.

U programu političkog teatra biće odigrane predstave iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, a program će se završiti 15. septembra uručivanjem nagrada FIAT-a.

Uz posebnu zahvalnost Crnogorskom telekomu na prepoznavanju FIAT-a kao važnog kulturnog događaja u Crnoj Gori, Vukotić je podsjetila na činjenicu da su danas veliki svjetski umjetnici kao što su Jan Fabre, Euđenio Barba i mnogi drugi učestvovali na FIAT-u i izrazila nadu da će Festival internacionalnog alternativnog teatra nastaviti da prepoznaje prave vrijednosti i da ih promoviše u svojim programima, kao što je to bio slučaj u višedecenijskom trajanju festivala.

“Segment političkog teatra predstavlja selekciju predstava iz regiona. Kroz šest predstava iz takmičarskog dijela možemo da steknemo dobar uvid u to šta je politički teatar danas u regionu”, kazala je Vukotić

Poznata imena u timu FIAT-a

Govoreći o Savjetu ovogdišnjeg FIAT-a umjetnički direktor festivala reditelj Slobodan Milatović naglasio je da su svi članovi Savjeta pozitivno odgovorili na poziv, što je još jedan znak značaja i prepoznavanja FIAT-a. “Kad smo razgovarali sa ljudima u regionu i kod nas svi su bili srećni zbog ponovnog početka FIAT-a”, rekao je Milatović. Savjet FIAT-a 2013 čine crnogorski književnik i dragamturg Ljubomir Đurković, reditelj Oliver Frljić (Hrvatska), direktor festivala Ex Ponto Damir Domitrović (Slovenija), reditelj i umjetnički direktor MESS-a Dino Mustafić (Bosna i Hercegovina), reditelj Dejan Projkovsi (Makedonija), dramaturg Željka Udovičić (Hrvatska), teatrolog Aleksandra Milosavljević (Srbija) i dramska spisateljica Biljana Srbljanović (Srbija).

Sjećanje na FJAT i FIAT

Posebnu pažnju organizatori FIAT-a posvetili su stvaranju sajta festivala, a svi zainteresovani na adresi www.fiat-montenegro.org mogu pronaći arhiv svih do sada održanih festivala od osnivanja. Milatović je naglasio da je arhiv koji se može pronaći na sajtu posebno važan, jer do sada nije postojao. “Sve što smo imali do sada bila su sjećanja, a sada su na jednom mjestu prikupljeni materijali kojih se mnogi od nas ne sjećaju i imamo mogućnost da detaljno pregledamo sva dešavanja FJAT-a I FIAT-a”, rekao je Milatović.

Galerija

Bonus video: