Regionalna nagrada Jevremu Brkoviću: Za nove veze među kulturama

Ceremonija uručenja nagrade održana je u Kućištima, u Rugovskoj klisuri, nedaleko od Peći
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 13:50h

Prva regionalna nagrada „Teuta“ uručena je preksinoć crnogorskom književniku Jevremu Brkoviću.

Ceremonija uručenja nagrade održana je u Kućištima, u Rugovskoj klisuri, nedaleko od Peći, a organizatori su saopštili da će svake godine biti birana atraktivna lokacija za dodjelu nagrade, nezvanično nagovještavajući da bi naredne godine nagrada mogla biti dodijeljena u Risnu, nekadašnjoj prijestonici mitske ilirske kraljice.

Manifestacija je počela minutom ćutanja za Alija Podrimju i Mirka Kovača.

Pored uručenja nagrade Brkoviću, održana je i promocija crnogorskog izdanja knjige Ali Podrimje, velikog albanskog pjesnika koji je prošle godine preminuo u Francuskoj. O Podrimijinoj poeziji govorili su laureat Brković (pisac predgovora za ovo izdanje), književnik Miraš Martinović i dr Agim Vinca. Održani su i književni časovi posvećeni pjesnicima Radovanu Zogoviću, Driteru Agoliju i Azemu Škreljiju.

U besjedi prilikom uručenja nagrade „Teuta“ Brković je, između ostaloga, kazao:

- Osjećam izuzetnu čast da sam prvi dobitnik velike književne regionalne nagrade „Teuta“. Kao da postoje, možda i postoje, a zašto ne bi postojali, oni čudesni povijesni udesi, odnosno fluidi: ja sam još 1958. godine, s nepunih 25 godina, napisao pjesmu Teuta, koja je bila i lektira u crnogorskim čitankama za srednje škole. Nijesam se mogao oduprijeti, a zašto i da se odupirem, fascinaciji i inspirativnosti životnom sudbinom i dramom naše ilirske kraljice Teute.

"Srećan sam što se i na ovaj način oživljava i upotpunjuje uspomena, istorijska slika i vladarska sudbina te čudesne Ilirke, te Gospe, te magično prijemčive ličnosti jednog perioda naše zajedničke prošlosti"

- Srećan sam što se i na ovaj način oživljava i upotpunjuje uspomena, istorijska slika i vladarska sudbina te čudesne Ilirke, te Gospe, te magično prijemčive ličnosti jednog perioda naše zajedničke prošlosti.

- Dragi prijatelji, nikada ne bacimo u prošlost i zaborav velikog crnogorskog pjesnika Radovana Zogovića, koji je po sopstvenoj želji sahranjen tu – na Dečanskom groblju. Zogović je prvi i pjesnik, i komunist, i Crnogorac, i kolonist koji je shvatio gdje je to došla crnogorska sirotinja, a došla je da pravi albansku sirotinju uzimajući joj sve što je odvajkada bilo njeno. I groblja su vam raskopavali i razoravali i od njih oranice pravili, kako svjedoči moj i vaš Radovan Zogović. Među takvima bilo je dosta Zogovićevih i mojih sunarodnika. Znam, dragi prijatelji, ubijali su vam na krovu i svetu pticu rodu!

- U nedavnoj prošlosti podmetnula vam je Rankovićeva UDBA da ste vi 1946. godine u Prištini ubili Miladina Popovića, člana Titovog politbiroa, a ubila ga je Rankovićeva UDBA, a ubica nije bio ni Albanac ni Crnogorac. Ubica je bio odavde iz Peći. Miladin, Jevremov i Stanin sin, ubijen je jer je u Beogradu na sastanku politbiroa izjavio, zahtijevao da se Jugoslavija mora držati dogovora s albanskim komunistima Enverom Hodžom, Koči Dzodzeom i Mehmedom Šehuom da Kosovo mora pripasti Albaniji, a Albanija, zajedno s Jugoslavijom, Balkanskoj federaciji!

- Dragi prijatelji, obraćam vam se u ime Zogovićevog groba, u ime Podrimjinog i mog pobratimstva, u ime svih onih istorijskih sudbina crnogorskog i albanskog naroda, da se danas prema potomcima onih što su vam na krovu ubijali svetu pticu rodu, ne ponašate kao što su se njihovi preci nekada ponašali prema vašim precima. Svi oni, pa i Crnogorci, koji Kosovo doživljavaju kao svoju državu, predstavljaju civilizacijski ispit za državu Kosovo... Znam ja da će tako biti: Crnogorci ovih dana ulaze u Ustav Kosova kao priznata nacionalna zajednica. Srećno i Crnogorcima i državi Kosovo, zaključio je Brković svoje obraćanje.

Nagrada Teuta osnovana je kao regionalna nagrada za pisce iz Albanije, Crne Gore, Grčke, Makedonije i Kosova.

Bonus video: