U septembru počinje suđenje: Sa Kosova stizali kilogrami heroina

Laković je telefonom ugovorio kupoprodaju heroina sa izvjesnim Nimonaj Leonardom sa Kosova
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 18:23h

Optuženima koji su uhapšeni u akciji “Zvijezda”, suđenje počinje 4. septembra pred krivičnim vijećem sudije Vesne Pean u Višem sudu u Podgorici.

Zamjenik višeg državnog tužioca Veljko Rutović, podigao je optužnicu protiv Igora J. Lakovića (39), Dragomira O. Bubanje (39), Munira Z. Kuča (43), Mehmeta M. Dacića (47), Mersada Ć. Dautovića (45), Fabijana O. Dedeića (34) i Amina A. Camića (24), zbog prodaje heroina.

Tužilac je radnje izvršenja krivičnog djela naveo u šest tačaka optužnice, pri tom detaljno navodeći sadržinu telefonskih razgovora i SMS poruka koje su okrivljeni međusobno ostvarivali.

Laković i Kuč su u maju 2012. godine, prema optužnici, u Crnu Goru unijeli neutvrđenu količinu heroina, dok su Dacić, Dedeić i Camić prenosili drogu.

Laković je telefonom ugovorio kupoprodaju heroina sa izvjesnim Nimonaj Leonardom sa Kosova, koju je Kuč sa Dedićem 17. i 19. maja 2012. unio u Crnu Goru.

“Krajem maja i početkom juna prošle godine Laković i Kuč, zajedno sa Camićem unijeli su u Crnu Gori oko pola kilograma heroina radi dalje prodaje. Laković je takođe naručio pola kilograma droge od Nimonaja, koju su Kuč i Camić sa Kosova unijeli u Crnu Goru. Camić se nalazio u autobusu koji je saobraćao na relaciji Rožaje – Podgorica, dok se ispred autobusa nalazio Kuč, krećući se svojim vozilom. Policijski službenici su prilikom kontrole putnika, pretresom Camića pronašli i oduzeli 498,40 grama heroina i 288,44 grama smješe, dok se Kuč nalazio u lokalu na Starom aerodromu u Podgorici, vlasništvo okrivljenog Lakovića, čekajući Camića i isporuku heroina”, navodi se u optužnici.

Navodi se da su Kuč, Dacić i Dautović 8. juna 2012. u Rožajama, na zahtjev Leonarda Nimonaja sa Kosova, unijeli u Crnu Goru oko kilogram heroina, dok su Bubanja i Dautović prenosili heroin.

U optužnici se objašnjava da je Laković posredovao u kupovini heroina između Bubanje sa jedne strane, te Dacića, Kuča i Dautovića sa druge strane, tako što ih je doveo u vezu.

“Laković i Dautović su 13. jula 2012. radi dalje prodaje, unijeli u Crnu Goru 500 grama heroina i dva kilograma smješe. Prema navodima optužnice, Laković je 26. juna prošle godine u Ulcinju kupio pola kilograma heroina, čiju kupovinu je ugovorio sa Leonardom sa Kosova dok su se nalazili na terasi hotela 'Lido' u blizini Velike plaže u Ulcinju. Laković i Dautović su u drugoj polovini jula 2012, radi dalje prodaje unijeli u Crnu Goru kilogram heroina i dva kilograma smješe za miješanje sa drogom, čija je isporuka očekivana 24. jula u Podgorici. Optuženi Bubanja je 17. oktobra 2012. u Podgorici, radi prodaje držao 550 grama heroina i 16 grama marihuane, koju je držao u svojoj kući”, piše u optužnici.

U tužilačkoj istrazi, Laković je u odbrani kazao da se bavi prodajom vozila, a da je u Rožajama prodao više automobila Leonardu sa Kosova. On je tada ispričao da se sa njim nikada nije upoznao, već da je uvijek slao nekog od svojih momaka.

Objasnio je da je se sa njim dogovorio da mu ovaj šalje heroin u zamjenu za vozila i da su jednom bezuspješno pokušali da realizuju dogovor. Kazao je da droga koju je Camić prenosio kada je uhvaćen u autobusu, nije bila njemu namijenjena.

Bubanja je kazao u istrazi da droga koja je pronađena u njegovom stanu nije njegova, već da pripada momku kojem je izdao stan, a čije ime nije saopštio iz bezbjedonosnih razloga. Kuč je izjavio da je prenosio novac, a nikada drogu.

Dautović je u odbrani rekao da nikada nije unosio drogu sa Kosova u Rožaje i da nikoga nije angažovao da drogu unosi.

Optuženi Dacić, Dedeić i Camić u tužilačkoj istrazi koristili su zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Kada je Nimonaj pitao Lakovića koliko mu treba para na zajam 500 ili 1.000 eura, tužilac smatra da je to šifrovana SMS poruka koja u stvari znači da li mu treba pola ili kilogram heroina.

Ne mogu da mrdnem od braće

Tužilac navodi u obrazloženju optužnice da je 17. maja Laković poslao SMS poruku Nimonaj Leonardu - da je primijetio policiju da ga prati i da je insistirao od Leonarda da se heroin vrati u Rožaje do povoljnije prilike:

“Brate ne mogu da mrdnem od braće, ako možeš odloži mi to”.

“Ao brate, ne bi vjerovao koliko ih je. Ima li đe da ostavi dok se ovo smiri”, piše u Lakovićevoj SMS poruci Leonardu, koji mu odgovara: “Bogomi, nemam đe”.

Kada je Camić uhapšen sa pola kilograma heroina, Laković je u SMS poruci Bubanji napisao da je ovaj nogu slomio i da će biti na televiziji.

Kada je Nimonaj pitao Lakovića koliko mu treba para na zajam 500 ili 1.000 eura, tužilac smatra da je to šifrovana SMS poruka koja u stvari znači da li mu treba pola ili kilogram heroina.

Galerija

Bonus video: