Brajušković: Mrtav sam ako javno kažem ko su batinaši sa spiska

Brajušković optužio Veljovića da je organizovao potpisivanje peticije, u kojoj policijski specijalci tvrde da među njima nikada nije bilo “crnih trojki”
351 pregleda 151 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 06:53h

Bivši policajac Brajuško Brajušković, optužio je Veselina Veljovića da stoji iza peticije pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, u kojoj ovi negiraju da su u njihovim redovima ikada bile organizovane “crne trojke” zadužene za prebijanje političkih neistomišljenika vlasti.

On je ponovio da će vrhovnom državnom tužiocu reći imena specijalaca koji su učestvovali u tim kriminalnim radnjama, obrazlažući zbog čega to neće da uradi javno.

“Ako kažem imena, organizovaće se, pronaći će ljude koji će im dati lažni alibi. Uradiće sve da me naprave lažovom”, kazao je on.

Osamdeset dva pripadnika SAJ-a iz perioda 1999-2001. godine, od kojih je njih 20 i dalje angažovano u jedinici, pisali su juče tužilaštvu i MUP-u da sa “gnušanjem odbacuju Brajuškovićeve klevete kao lažne i zlonamjerne”.

Oni su, potvrđeno je “Vijestima” u MUP-u, od nadležnih tražili da ubrzaju postupak započetih provjera i utvrde istinu.

Brajušković je kazao da je za spisak čuo iz medija i ocijenio da on nije nastao spontano, već da ga je inicirao Veljović.

"Taj spisak je jadni pokušaj Veljovića da se sakrije iza 80 specijalaca. To je dokaz nedostatka njegove lične i građanske hrabrosti. Apelujem na predsjednika države i ministra policije da provjere ko je i kako organizovao potpisivanje tog spiska. Čuo sam da je na njemu i ime čovjeka, čijem sam bratu davao krv kada je trebalo”, rekao je bivši SAJ-ovac i nekadašnji rukovodilac obezbjeđenja u ZIKS-u.

On je rekao da ne zna ko je sve stavio potpis na taj papir, ponavljajući da to ništa ne znači - “jer su crne trojke postojale”.

“Tvrdim da su postojale, bez obzira ko je i da li je neko potpisao tu peticiju. Imena neću reći javno. Ako se javno konfrontiram sa 80 ljudi, ja sam mrtav čovjek. Ali, znam da spisak nije spontano nastao, već je njegovo pravljenje inicirao Veljović, kao kukavica i čovjek bez dostojanstva... Mogu da potpišu - ne 80, nego 8.000 spacijalaca, ali ne mogu dokazati da on i organizator batinaških ekipa za Crnu Goru nisu kukavice... Biće veoma interesantno pogledati ko je potpisao taj spisak, jer je moje sjećanje na te događaje sve bistrije i bistrije. Sjećam se mnogih detalja i mogu da objasnim sve kako je išlo, što je išlo”.

“Nijesam minirao nijednu pravu policijsku akciju, ali jesam akciju koja je bila krivično djelo i to je bilo moje pravo. To što nisam tada prijavio razumljivo je, to su bila vremena kada se lako ginulo. Želim da vidim da li će doći do suđenja. Mogu i ja skupiti 5.000 potpisa, ali mi ne trebaju. Ne smijem ostaviti auto negdje da mi nešto ne podmetnu ili ubace unutra, jer su na sve spremni”, rekao je Brajušković.

Ponovio je da Veljović i Miljan Perović vode strašnu kampanju protiv njega, da na svakom mjestu pokušavaju da ga ocrne i kompromituju.

“Više mi se ne javljaju ni rođaci, ni neki prijatelji... Niko ne smije dići glas protiv njega, zbog sitnih benificija koje imaju od ove vlasti”, rekao je on.

Brajušković je prošle sedmice optužio bivšeg šefa policije i aktuelnog savjetnika predsjednika države Veselina Veljovića da je organizovao policijske “crne trojke” koje su tukle neistomišljenike vlasti, nepodobne novinare i opozicionare.

On je kazao da je tim “poslom” rukovodio sadašnji direktor spuškog zatvora Miljan Perović.

Veljović i Perović demantovali su te navode, pozvali nadležne da se pozabave tim slučajem i poručili da će Brajušković svoje tvrdnje morati da dokaže na sudu.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, tražio je prekjuče od tužilaštva da sprovede sveobuhvatnu istragu povodom navoda Brajuškovića, nakon što je razgovarao sa bivšim policajcem.

Nakon prijema kod Konjevića, Brajušković je “Vijestima” rekao da ga je ministar pažljivo saslušao:

“Nije se izjašnjavao o samom djelu, to nisam ni očekivao, ali jeste rekao ono što sam očekivao - da će se založiti da se slučaj uvede u sudske tokove. Rekao mi je da će kontaktirati ljude iz tužilaštva i pravosuđa, onoliko koliko mu ingerencije dozvoljavaju i da će povesti računa o mojoj i bezbjednosti moje porodice. Rekao je i da se nada da će u pravnom postupku biti dokazano ovo što tvrdim".

Brajušković je u petak saslušan u tužilaštvu - tamo je ponovio sve tvrdnje, ali ni tužiocu nije rekao ko je još iz Specijalne antiterorističke jedinice učestvovao u tim kriminalnim radnjama.

On je najavio da će imena reći jedino Veselinu Vučkoviću.

U Osnovnom državnom tužilaštvu, Brajuškovića su tada, između ostalog, pitali da li može da pokaže pisanu naredbu Veljovića za prebijanje nepodobnih novinara i političkih neistomišljenika.

“Tražio mi je dokaz da je Veljović naređivao prebijanje - snimak ili pisanu naredbu. Veljović je naređenja izdavao uživo, u prisustvu Perovića”.

On je ocijenio nevjerovatnom nezainteresovanost države da dođe do istine o “crnim trojkama”, rekavši da bi se sve riješilo za 12 sati da ima volje.

Brajušković je ispričao da su naređenja Veljovića izvršavana po ustaljenom receptu - jedna grupa bi pratila i šefa izvještavala o kretanju žrtve, a druga grupa bi premlaćivala.

“Oni koji bi pratili žrtvu, nikada nisu znali ko je zadužen za prebijanje i obratno. Svi su dobijali instrukcije i odgovarali jedino Veljoviću. Svi su bili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ)”, opisao je "Vijestima" način na koji su se “crne trojke” obračunavale sa neistomišljenicima vlasti.

Ako se primaknu porodici, svezaću se za ambasadu SAD

Brajušković je rekao da je ministru unutrašnjih poslova napisao zahtjev za procjenu njegove bezbjednosti i bezbjednosti njegove porodice.

Dan ranije, Konjević mu je rekao da sam mora podnijeti zahtjev kojim traži zaštitu.

“Ako primijetim da se neko primakao mojoj porodici, poći ću pred ambasadu SAD i zavezati se ispred nje dok me ne zaštite. Napraviću neki radikalni potez koji će sve ovo zasjeniti. Ovo je veoma ozbiljna situacije. Nema para, niti straha kojim me mogu ućutkati”, rekao je Brajušković juče.

Izvor “Vijesti” iz MUP-a ranije je rekao da patrole policije već povremeno obilaze kuću Brajuška Brajuškovića.

“Nakon što on napiše zahtjev, procjenu njegove bezbjednosti uradiće i Agencija za nacionalnu bezbjednost”, saopštio je sagovornik “Vijesti” iz MUP-a.

Nije prvi put da diže bunu

Komentarišući potpise nekadašnjih kolega iz SAJ-a, Brajušković je rekao da se to može tumačiti kao svojevrsna pobuna jedinice, koju je inicirao Veljović.

“Ne bi mu bilo prvi put da diže bunu, dizao je još jednom za vrijeme pokojnog Vukašina Maraša. Tada je podijelio jedinicu na one koji su lojalni njemu i one koji su uz Veska Darmanovića. Ja sam tada, na moju žalost, bio lojalan njemu. To je bilo davno, Maraš je imao namjeru da ga smijeni ili tako nešto, bila je strašna pobuna, koja se na sreću završila mirno. Intervenisala je država”, rekao je Brajušković.

Istakao je da je poslije toga Veljović naredio Darmanovićevo hapšenje i poslao ga u zatvor.

“Našli su mu neku staru pušku, koju je ovaj našao na mjestu gdje je bio boj na Krusima”, rekao je on, objašnjavajući zbog čega je Darmanović bio u zatvoru.

Čađenović saslušao i Dragomira Bećirovića

Narednih dana podgorički tužilac Saša Čađenović saslušaće i Veljovića i Perovića

Nakon što se oko pola sata zadržao kod tužioca, Bećirović je ekspresno napustio zgradu, ne želeći da komunicira sa novinarima.

Njegova kćerka Dragana, književnik Momir Vojvodić i bivši političar Duško Sekulić, prekjuče su kod tužioca potvrdili da im je Brajušković svojevremeno rekao da su na spisku za premlaćivanje i da su zahvaljujući njemu izbjegli torturu.

Prema nezvaničnim najavama, sljedećih dana podgorički tužilac Saša Čađenović saslušaće i Veljovića i Perovića.

Veljović: Nadležnima ću sve reći, ne interesuje me Brajušković

Veljović sinoć nije htio “Vijestima” da otkrije svoje saznanje o tome ko navodno stoji iza afere Brajušković.

“To ću reći nadležnim organima”, rekao je Veljović.

Na konstataciju novinara da ga je Brajušković optužio da stoji iza peticije specijalaca, savjetnik šefa države je kazao: “Ne interesuju me njegove izjave”.

Bivši direktor Uprave policije rekao je ranije da zna ko je inicijator afere, u vezi sa djelovanjem takozvanih crnih trojki, navodeći da je ona iskonstruisana kako bi zaustavila Crnu Goru u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

“Mislim da je Brajušković zloupotrijebljen od pojedinaca koji su osmislili ovu aferu. Ja pretpostavljam ko je inicijator afere, ko je osmislio, ali ću to saopštiti u nekoj narednoj prilici, kada nađem pogodan trenutak za to”, kazao je Veljović.

On je rekao da je spreman da se odazove pozivu nadležnih organa i institucija, „ili bilo kojeg drugog tijela“, kako bi dao puni doprinos da se dođe do istine.

"Mislim da je ova afera vrlo pokvareno i vrlo osmišljeno iskonstruisana i ona ima za cilj neke druge, rekao bih strateške procese, odnosno zaustavljanje Crne Gore u procesu pregovora”, kazao je Veljović.

Galerija

Bonus video: