Promovisana knjiga novinara Branka Stankovića u Baru

Stanković svoj popularni TV serijal vodi već 12 godina, a u više od 400 epizoda predstavio je široj javnosti preko 1.300 priča
60 pregleda 0 komentar(a)
Branko Stanković, Mila Čordašević, Foto: Anto Baković
Branko Stanković, Mila Čordašević, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 27.08.2013. 14:17h

Prvi program JP Kulturnog centra Bar nakon zaključenja XXVI Barskog ljetopisa bila je promocija knjige “Kvadratura kruga” poznatog beogradskog novinara Branka Stankovića, autora i urednika istoimene TV emisije koja je jedna od najgledanijih na Radio televiziji Srbije.

“Najveća zagonetka u matematici je kvadratura kruga, metafora koja označava nerješiv problem, a u životu je to čovjek. I kada padne, čovjek pronađe snage da se digne, takvi su svi moji junaci”, rekao je Stanković Baranima na platou ispred dvorca kralja Nikole.

Ova dokumentarna proza objavljena 2011. u izdanju “Beogradske knjige“, kao svojevsrna ukoričena TV emisija, naišla je na dobar odjek kod čitalačke publike. Moderator večeri Mila Čordašević rekla je da je u ovoj zbirci sakupljeno 17 realnih, dirljivih i toplih priča iz života, u kojima su sudbine ljudi pretočene iz elektronske u pripovjedačku formu.

"Zaštitni slogan emisije i knjige 'Svi smo mi ljudi, treba biti čovjek' ima za cilj da vrati neke izgubljene vrijednosti u vremenu kada je ljudskosti sve manje u ljudima”

“Misija je ista i u knjzi - težnja da se neprestanim buđenjem ljubavi i dobrote u čovjeku nadvlada zlo. Zaštitni slogan emisije i knjige 'Svi smo mi ljudi, treba biti čovjek' ima za cilj da vrati neke izgubljene vrijednosti u vremenu kada je ljudskosti sve manje u ljudima”, dodala je Čordašević.

Stanković svoj popularni TV serijal vodi svake subote već 12 godina, a u više od 400 epizoda predstavio je široj javnosti preko 1.300 priča.

“Sve ove priče ne bi bile takve da nisu pravljene sa mnogo ljubavi”, rekao je Stanković.

Nakon razgovora Stankovića i Mile Čordašević, publici je prikazan dokumentarni film “Katuni na kamenu“ kojim je autor lani osvojio Gran pri na Međunarodnom festivalu etno filma u Kučevu, a u kojem je prikazan život na crnogorskim katunima Blagoja Komara iznad Trnovačkog jezera, na granici Crne Gore i Bosne.

Lična karta autora

žJedan od najkreativnijih TV stvaralaca u Srbiji, Stanković je do sada objavio i dramu “Nije nego“ i koautor je drame “Bar Beograd via Peking“, koje su ekranizovane na RTS, a kao scenarista i reditelj potpisuje 25 dokumentarnih i kratkih igranih filmova koji su osvojili preko 30 nagrada na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući i nagradu na Internacionalnom TV Festivalu u Baru.

Bonus video: