Namirnice koje neće omesti vaš san

Postoje namirnice koje će vas zasititi, a neće zaprijetiti vašoj vitkoj liniji i neće omesti vaš san
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 20:08h

Koliko vam se puta dogodilo da ogladnite u gluvo doba noći iako ste nebrojeno puta pročitali da poslije 19 časova nije dobro jesti?

Padate u iskušenje da napravite sendvič ili uzmete neke grickalice, ali vas zdrav način života i briga o kilaži sprečavaju u tome, pa na kraju odete na spavanje gladni. Sve to ne mora da bude tako! Postoje namirnice koje će vas zasititi, a neće zaprijetiti vašoj vitkoj liniji i neće omesti vaš san.

Ovsena kaša

Dokazano je da ugljeni hidrati oslobađaju serotonin koji umiruje mozak.

Porcija ovsene kaše s mlekom najbolji je izbor prije spavanja.

Sok od trešanja

Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da dvije čaše soka od trešanja dnevno (ujutro i uveče) povećava nivo melatonina koji san čini kvalitetnijim.

Toplo mlijeko

Čaša mlijeka je stari recept za bolji san. Osim što sadrži aminokiselinu triptofan koju povezujemo sa spavanjem, djelovanje ovog napitka ipak je više psihološko.

Voće s košticama

Koštunjavo voće je puno magnezija koje ima umirujuće djelovanje na mozak i poboljšava kvalitet sna. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvijek morate imati u kući. Važno je da sa njima ne preterujete.

Niskokalorični sir

Kad je reč o snu, kalcijum ima vrlo slično djelovanje kao i magnezijum. Stručnjaci preporučuju oko 50 grama sira na dan koji možete jesti s krekerima.

Galerija

Bonus video: