"u procvatu"

Trijumf gruzijskom ostvarenje na Sarajevo film festivalu

Film “U procvatu” osvojio je Srce Sarajeva i novčani iznos od 16.000 eura, koje obezbjeđuje Savjet Evrope
101 pregleda 1 komentar(a)
Sarajevo film festival, Foto: Facebook
Sarajevo film festival, Foto: Facebook
Ažurirano: 27.03.2019. 22:24h

Gruzijski film “U procvatu” Nane Ekvtimishvili i Simona Großa pobjednik je XIX Sarajevo film festivala u kategoriji igranog filma, a trijumfovao je i film “Odbrana i zaštita” hrvatskog reditelja Bobe Jelčića, koji je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Srce Sarajeva za najboljeg glumca - Bogdana Diklića iz Srbije.

Radnja pobjedničkog filma XIX SFF-a, koji je svečano završen dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu, smještena je u Tbilisi, nakon sticanja nezavisnosti Gruzije i raspada Sovjetskog Saveza. Država se suočava s nasiljem, ratom na obali Crnog mora (u Abhaziji), te sa fenomenom lične osvete u ime pravde, koja je kao kuga zahvatila društvo.

Film “U procvatu” osvojio je Srce Sarajeva i novčani iznos od 16.000 eura, koje obezbjeđuje Savjet Evrope, u konkurenciji sa još osam filmova iz regiona Jugoistočne Evrope, od kojih je čak šest bilo debitantskih. Među debitantima je bila i gruzijska rediteljka Nana Ekvtimishvili, koja je studirala dramaturgiju u Njemačkoj, a za film “U procvatu” napisala je i scenario i bila jedan od producenata. Pobjednički film XIX SFF-a odnio je i Srce Sarajeva za najbolju glumicu, koje je ravnopravno pripalo Liki Babluani i Mariam Bokeria.

Trijumf je ostvario i Jelčićev film “Odbrana i zaštita”, koprodukcija Hrvatske i BiH o životu u podijeljenom Mostaru, koji je pobijedio nedavno i na 60. Festivalu igranog filma u Puli. Jelčićev film osvojio je nagradu od 10.000 eura, dok je Bogdan Diklić dobio 2.500 eura, koliko i najbolje glumice.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je austrijski “Sickfuckpeople”, dok je Specijalno priznanje žirija odnio film “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode iz Srbije, koji je posebno emotivno primljen među publikom XIX SFF-a, a svjetsku premijeru imao je početkom ove godine na 63. Berlinalu. Specijalna nagrada žirija dodijeljena je grčkom dokumentarcu “Čistači” Konstantinosa Georgousisa.

Srce Sarajeva Bogdan Dikliću

Najboljim kratkim filmom proglašen je rumunski “Sena oblaka” Radua Žudea, a Specijalnu plaketu žirija dobili su Ana Nedeljković i Nikola Majdak iz Srbije za film “Rabittland”. Iz Srbije, inače, nije bilo filmova u Takmičarskom programu igranog filma, ali je veliku pažnju i emotivne reakcije izazvao nagrađivani film “Krugovi” Srdana Golubovića, inspirisan herojskim djelom mladog Trebinjca Srđana Aleksića ratnih 90-ih, prikazan van konkurencije.

Nagrada za ljudska prava XIX SFF-a dodijeljena je dokumentarnom filmu “U braku sa Švajcarcem” Arsena Oremovića iz Hrvatske. Počasno Srce Sarajeva dobili su kultni mađarski reditelj Bela Tar i izvršni direktor fonda Eurimages Savjeta Evrope Roberto Ola.

O najboljem igranom filmu odlučio je žiri koji su činili sarajevski oskarovac Danis Tanović (predsjednik), Uliks Fehmiu, Christine A. Maier, Charles Tesson i Mirela Oprisor, dok su najbolje dokumentarne filmove u regionu ocjenjivali Joslyn Barnes, Jasmin Bašić i Vibeke Bryld. Srce Sarajeva za najbolji kratki film dodijelio je žiri koji čine Paz Lázaro, Mladen Miljanović i Paul Negoescu.

SFF je od 16. avgusta prikazao 214 filmova iz 59 zemalja, uključujući 22 iz regiona jugoistočne Evrope koji su odabrani za takmičarske programe igranog, dokumentarnog i kratkog filma.

Crnogorske projekcije

Na XIX Sarajevo film festivalu prikazana su dva crnogorska ostvarenja. U glavnoj takmičarskoj selekciji dokumentarnog programa, prikazan je film “Lud za tobom” Danila Marunovića, a u revijalnom programu prikazano je ostvarenje “As pik - loša sudbina”, za koji scenario potpisuje Obrad Nenezić, a režiju Draško Đurović.

Abdulah Sidran i Draško Đurović

Projekciji Đurovićevog filma prisustvao je legendarni scenarista filmova “Sjećaš li se Doli Bell” i “Otac na službenom putu” Abdulah Sidran. To je bila jedina projekcija koju je posjetio od 220 filmova iz 19 zemalja koliko je prikazano na dosad najvećem Sarajevo film festivalu.

Ekipu filma posjetio je i legendarni glumac iz Holivuda Deni Glover, filmskoj publici poznat iz filmova “Smrtonosno oružje” i Spilbergovog “Boja purpura”.