PRIRODNO I ZDRAVO

7 razloga zašto bi trebalo češće jesti suvo grožđe

Nakon što ga pojedemo, suvo grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje crijeva
722 pregleda 0 komentar(a)
suvo grožđe, Foto: Shutterstock
suvo grožđe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2018. 17:14h

Suvo grožđe je vjerovatno najšire korišćeno sušeno voće u svijetu. Ne samo da je slatko, ukusno i odlično za pripremu kolača i poslastica, već je i veoma zdravo.

Ova namirnica je posebno dobra za one koji pate od zatvora, groznice, anemije i acidoze. Pomaže da se dobiju kilogrami ako je to potrebno, dobro je za oči, zube i zdravlje kostiju.

Brzo daje energiju

Pošto je veoma bogato prirodnim šećerima fruktozom i glukozom, suvo grožđe vrlo brzo daje energiju. Suvo grožđe takođe poboljšava apsorpciju vitamina, bjelančevina i drugih nutrijenata u teijlu. Često ga koriste atletičari i bodi bilderi, da brzo podignu energiju.

Pomaže crijevnu peristaltiku.

Nakon što ga pojedemo, suvo grožđe apsorbuje vodu i uvećava zapreminu, pa tako postiže laksativni efekat, podstičući pražnjenje crijeva. Biljna vlakna koja suvo grožđe sadrži čiste toksine i otpadne materije iz gastrointestinalnog trakta.

Odličan izvor gvožđa

Pored toga, suve grožđice su i odličan izvor bakra kao i vitamina B kompleksa, što sve pogoduje formiranju crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija suvog grožđa pomaže da se nadoknadi manjak gvožđa u organizmu, a takođe i podstiče zgrušavanje krvi, što je korisno tokom procesa zacjeljivanja rana.

Čuva vid

Suvo grožđe je bogato polifenolima, a ovi fitonutrijenti su dobri za vid. Te biljne hemikalije štite oči od degeneracije žute mrlje, kao i od katarakte.

Pomaže sniženju holesterola

Redovna konzumacija suvog grožđa doprinosi sniženju količine holesterola i triglicerida u krvi. Istraživači to pripisuju sadržaju rastvorljivih biljnih vlakana, koja pomažu da se smanji količina “lošeg” holesterola u krvi. Polifenoli koje grožđe sadrži takođe pomažu regulaciji holesterola. U cjelini, konzumacija suvog grožđa povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih sudova.

Smanjuje kisjelost u organizmu

Pošto je suvo grožđe bogato kalijumom i magnezijumom, ono pomaže da se smanji kisjelost organizma i da se uklone kiseli toksini iz tijela (višak ovih kiselih materija može da doprinese pojavi artritisa, gihta, kamena u bubregu, ali i srčanim oboljenjima).

Doprinosi prevenciji malignih promjena

Grožđe sadrži značajne koncentracije katehina, polifenolnih antioksidanasa, za koje se pretpostavlja da mogu doprineti prevenciji nastanka malignih promjena, prenosi Zdrava hrana.