Program ovogodišnjeg ”Lake Festa” u Komanskom mostu

Program čini nekoliko povezanih sadržaja kao što su slušanje “žive” muzike na harfi, slušanje snimljene muzike, zajedničke analize i razgovor o muzici, zajedničko muziciranje i slobodna improvizacija
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 15:09h

U okviru umjetničkog programa ovogodišnjeg “Lake Festa” danas će biti održana muzičko-likovna radionica pod nazivom “Destilacija” u JU Zavod Komanski most u Podgorici.

Cilj projekta je upoznavanje korisnika Zavoda sa umjetnošću i njenim terapeutskim mogućnostima. Kreativni tim “Destilacije” okupio se oko ideje da se umjetnost ne može odvojiti od bilo kojeg čovjeka i za cilj imaju uključivanje u svijet umjetnosti osoba koje nisu dio naše svakodnevice, a znaju kako da prepoznaju i stvore umjetnost. U okviru muzičko-likovnog programa “Destilacija” štićenici Komanskog mosta stvaraće sebi najbliži oblik umjetnosti.

Iz organizacije programa naglašavaju da je jedan od ciljeva projekta “senzibilacija korisnika za likovnu i muzičku umjetnost i njihovo uključivanje u proces stvaranja”.

“Muzičko–likovna edukacija i animacija štićenika Komanskog mosta zamišljena je kao svojevrsna audio–vizuelna terapija koja za cilj ima iniciranje umjetničke ekspresije i prepoznavanje individualnog umjetničkog kapaciteta”, poručuju organizatori projekta.

Program čini nekoliko povezanih sadržaja kao što su slušanje “žive” muzike na harfi, slušanje snimljene muzike, zajedničke analize i razgovor o muzici, zajedničko muziciranje i slobodna improvizacija na manjim instrumentima, pravljenje i likovno oblikovanje instrumenata, likovno izražavanje inspirisano muzikom, kao i umjetnost kroz igru.

Korisnicima Zavoda u subotu je održano uvodno predavanje pod nazivom “Muzička šetnja” osmišljeno kao interaktivni koncert – šetnja uz zvuke harfe i razgovor. Predavanje je predstavljalo uvod u radionicu koja će biti održana danas.

Kreativni tim radionice čine harfistkinja Gorana Ćurgus, slikarka Katarina Švabić, slikar Nikola Simanić, slikar Dino Karailo i producentkinja Biljana Vušović.

Bonus video: