Prikupljeno 600.000 dolara za Institut Marine Abramović

Do kraja kampanje ostalo je još nekoliko dana, a svi zainteresovani mogu na sajtu kickstarter. com podržati MAI i doniranjem bar jednog dolara postati njegovi suosnivači
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 09:21h

Umjetnica Marina Abramović prikupila je 600.000 dolara za svoj Institut koji bi trebalo da bude otvoren u Hadsonu u blizini Njujorka 2015. godine. Osnivanje Instituta Marine Abramović podržalo je više od četiri hiljade donatora širom svijeta uključujući i agenciju za komunikacije "Foster + Svensson" koja je i saopštila da je u Internet kampanji prikupljeno željenih 600.000 dolara.

Do kraja kampanje ostalo je još nekoliko dana, a svi zainteresovani mogu na sajtu kickstarter.com podržati MAI i doniranjem bar jednog dolara postati njegovi suosnivači.

Marina Abramović je objasnila da će na ulazu u MAI svaki posjetilac potpisati dokument kojim će se obavezati da će u prostorijama ostati najmanje šest sati, nakon čega će mu biti dodijeljene slušalice koje u potpunosti blokiraju spoljne zvukove, kao i sef koji će posjetilac koristiti za svoje lične stvari i dragocjenosti. Ideja je da na samom ulazu u Institut posjetilac ostavi sve što ga podsjeća na spoljašnji svijet i uđe u drugačiju vrstu stvarnosti.

“Prvo što ćete uraditi poslije recepcije je vježba sporog hodanja, ali ne u smislu sporijeg koračanja, već zaista usporenog hodanja. Kao usporeni snimak. Zatim slijedi odlazak u dio u kojem ćete kao posjetilac sjedjeti na stolici i uspostavljati kontakt očima sa sagovornikom preko puta vas, drugim posjetiocem, kojeg nikada u životu niste vidjeli i koji takođe sjedi na stolici sa slušalicama na ušima”, navela je Abramović u svom promotivnom spotu.

“Poslije toga ćete otići u kristalnu pećinu gdje ćete sjedjeti zatvorenih očiju i osjetiti kako energija kristala djeluje na vas, a kada to bude završeno, slijedi komora za lebdjenje, sa krevetima koji tako stoje tj. lebde u prostoru uz pomoć magnetne sile. Na taj način ćete moći da osjetite stvarno djelovanje bestežinskog stanja na svoj organizam”, dodala je ona.

Poslije komore za lebdjenje, prelazi se u stolicu sa točkićima koja je specijalno dizajnirana i pomoću koje će osoblje Instituta odvesti posjetioca u veliku salu u kojoj će biti sva ostala dešavanja poput opere, pozorišta, igre, filma, muzike, različitih performansa i na tom mjestu će umjetnici moći da stvaraju svoje radove.

Ukoliko se dogodi da posjetilac zaspi tokom performansa, osoblje će ga odvesti u kolicima na drugo mjesto gdje će moći na miru da odspava i gdje će biti biblioteke i sale za predavanja, naučna prostorija i laboratorija.

“Ovdje dolazite ne samo da vidite šta smo napravili već da promijenite sebe. Dobićete jedinstveno iskustvo koje može da promijeni vaš život”, rekla je slavna umjetnica.

Bonus video: