Uskoro izlazi nova obimna Selindžerova biografija i film

Dejvid Šilds i Šejn Salerno navode da bi biografija pisca koji se 1960-ih skoro potpuno povukao iz javnosti trebalo da izađe 3. septembra, a tri dana kasnije treba da bude prikazan i Salernov dokumentarac o ovom piscu
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 19:55h

Jedna od najvećih misterija američke književnosti - šta je Dž. D. Selindžer radio posljednjih 50 godina svog života, mogla bi biti razriješena novom biografijom autora "Lovca u raži".

Dejvid Šilds i Šejn Salerno navode da bi biografija pisca koji se 1960-ih skoro potpuno povukao iz javnosti trebalo da izađe 3. septembra, a tri dana kasnije treba da bude prikazan i Salernov dokumentarac o ovom piscu.

Jedan dio knjige je usredsrijeđen na junaka "Lovca u raži" Holdena Kolfilda i njegovu porodicu, dok se drugi dio bavi ratnim godinama pisca i njegovim zanimanjem za istočnjačke religije. U novom materijalu će biti i priča o porodici Glas iz "Freni i Zui".

Najava filma o Selindžeru koji su snimili Dejvid Šilds i Šejn Salerno

Nijedna Selindžerova knjiga nije objavljena od početka 1960-ih, kada se povukao iz javnog života. U proteklih 50 godina bilo je opširnih i protivrječnih spekulacija šta Selindžer radi u samonametnutnoj izolaciji.

Dobro je poznato da je Selindžer pisao - prijatelji, susjedi i članovi njegove porodice rekli su da je pisao i u posljednjim godinama prije smrti 2010. Sam Selindžer je u intervjuu Njujork tajmsu 1974. rekao da svaki dan piše, ali za samog sebe.

Ipak, nema informacija šta je pisao niti konkretnih podataka šta je Selindžer čuvao u svom sefu u kući u Nju Hempširu.

Do sada ni Salerno ni Šilds nisu bili poznati kao poznavaoci Selindžerovog djela. Salerno je holivudski scenarista koji je između ostalog radio na filmu "Armagedon" i nastavku "Avatara", dok je Šilds poznat po dokumentarnoj knjizi "Dead Languages" o profesionalnom bejzbolu.

Njihova knjiga o Selindžeru na 700 strana iznosi nove informacije, rijetke fotografije i pisma, do sada nepoznate detalje o piščevim ratnim godinama i kratkom prvom braku. Tu je i intervju s Džin Miler s kojom je Selindžer bio dok ona još nije bila punoljetna. Miler je bila i inspiracija za Selindžerovu priču "Za Esme".

U biografiji se iznosi i da je Selindžer, koji je navodno izbjegavao Holivud, skoro pristao da "Esme" dobije i filmsku adaptaciju.

Biografija "Selindžer" iznosi, ali i osporava mnoge legende povezane s piscem. Prikazan je kao osoba veoma traumatizovana ratnim iskustvom, ali i zatečena slavom poslije "Lovca u raži".

Međutim, u ovoj knjizi Selindžer djeluje daleko manje usamljenički nego što se vjerovalo da je bio. U biografiji se iznosi njegova sklonost ka mlađim ženama - knjiga pažljivo prati njegovu čvrstu vezanost za tinejdžerku Unu O'Nil 1940-ih i Džojs Majnard 1970-ih.

U knjizi su navedene izjave Selindžerove djece, pisaca Toma Volfa i Gora Vidala pa čak i Marka Dejvida Čepmena, koji je naveo da je "Lovac u raži" razlog što je ubio Džona Lenona.

Galerija

Bonus video: