Van Gogovi "Suncokreti" za 25.000 eura

Replike djela nazvane su "Relievos" zbog složene tehnike proizvodnje poznate kao reljefografija
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 08:17h

Doći u posjed bar jedne slike Vinsenta Van Goga može vas stajati desetine miliona dolara. Međutim, najpreciznija, relativno pristupačna 3D reprodukcija, od nedavno je u ponudi amsterdamskog muzeja.

U saradnji sa kompanijom "Fujifilm", muzej "Van Gog" u Amsterdamu počeo je da izrađuje trodimenzionalne reprodukcije ranih umjetnikovih djela. Njihova cijena za sada iznosi nešto više od 25.600 eura, prenosi britanski Gardijan.

"Ako ste površni poznavalac umjetnosti, nemoguće je da primijetite razliku između ove verzije i originala. Naravno, profesionalci i vješti poznavaoci koji se udube u sliku mogu da uoče razlike", tvrdi direktor muzeja Aksel Ruger.

Prema njegovim riječima, savršene trodimenzionalne reprodukcije očekuje svijetla budućnost, i sa njihovim razvojem i padom cijene, zamijeniće dosadašnje štampane kopije Van Gogovih remek djela, koje se osim u muzeju mogu naći i na ulicama Amsterdama.

Replike djela nazvane su "Relievos" zbog složene tehnike proizvodnje poznate kao reljefografija.

Proces izrade iza koje stoji "Fujifilm" počinje 3D skeniranjem originala, koje prati štampa visoke rezolucije. Međutim, ova reprodukcija ne zaustavlja se samo na slikarskom platnu, već podrazumijeva i repliku originalnog rama koji krasi sliku, piše B92.

Za sada su dostupne reprodukcije samo pet ranih Van Gogovih radova, a uskoro će i cijelo njegovo stvaralaštvo koje je u vlasništvu muzeja dobiti svoje vjerodostojne reprodukcije.

Galerija

Bonus video: