Savjeti za šminkanje bez greške

Svrha maskare je da se postigne tajanstven i ženstven pogled. Pazite da ne slijepite trepavice!
115 pregleda 1 komentar(a)
šminka, šminkanje, Foto: Shutterstock.com
šminka, šminkanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.08.2013. 13:18h

Možda će mnogi reći kako nanošenje ruža nije nikakva umjetnost, ali čak i žene koje se šminkaju godinama čine greške nakon kojih izgledaju starije ili neprirodno. Evo nekih od najčešćih grešaka, kako ih izbjeći i uljepšavanjem postići maksimalan efekat.

Boja pudera

Pogrešna boja tečnog pudera je najčešća greška prilikom šminkanja. Podloga mora savršeno da odgovara boji vašeg tena. Ako izaberete za nijansu svjetliji, nećete pogriješiti, jer ćete izgledati svježije i mlađe.

Za tamniji, osunčani ten koristite terakotu nanoseći je velikom četkom na čelo, nos, bradu, na vrh jagodica i malo po dekolteu. Boju pudera odaberite na dnevnom svjetlu tako što ćete ga nanijeti direktno na lice.

Previše maskare i slijepljene trepavice

Svrha maskare je da se postigne tajanstven i ženstven pogled. Jeste da nanošenjem više slojeva dobijate volumen, ali pazite da ne slijepite trepavice. Koristite staru maskaru ili metalni češljić za njihovo raščešljavanje dok su još mokre.

Naglašena tamnija olovka za usne

Olovka za usne služi da se ruž ne razlije preko ivice usana i da bude trajan. Ako želite da korigujete veličinu usana, učinite to olovkom neutralne boje, njome nacrtajte ivicu usana i ružem ili sjajem ispunite cijele usne.

Olovka za oči

Previše olovke za oči nanesene oko cijelog oka, na gornji i donji kapak uz trepavice, čine oči manjim. Ako imate sitnije oči, nanesete je samo na gornji kapak i malo je „smekšajte“ sjenkom iste boje. Istu sjenku možete malo nanijeti na spoljni rub donjeg kapka.

Rumenilo u pogrešnoj boji i loše nanijeto

Ako niste sigurni gdje treba da stavite rumenilo, nanesite nježnu boju tamo gdje se prirodno zarumenite, na taj način nikada nećete pogriješiti. Za nanošenje rumenila koristite manju četku za rumenilo, a ne veliku za puder, jer ćete ga njome raširiti po cijelom obrazu što će izgledati katastrofalno!

Ili-ili

Naglasite ili oči ili usne! Ako koristite crveni ili neki drugi ruž intenzivnije boje, oči vrlo malo našminkajte ili stavite ajlajner i maskaru. Ukoliko volite „smokey eyes“, na usne nanesite samo neutralni sjaj.

Bonus video: