Od Brajuškovića traže da im dostavi naredbe o sačekušama

Tužiocu pričao o crnim trojkama, ali ne i o imenima policajaca - batinaša
69 pregleda 93 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 06:50h

Zamjenik osnovnog državnog tužioca (ODT) Saša Čađenović, pitao je bivšeg policijskog službenika Brajuška Brajuškovića da li može da mu pokaže pisanu naredbu Veselina Veljovića za prebijanje nepodobnih novinara i političkih neistomišljenika.

Brajušković je juče u podgoričkom tužilaštvu saslušavan gotovo tri sata povodom javno iznesenih tvrdnji - da je nekadašnji šef Uprave policije Veljović organizovao grupe zadužene za obračun sa nepodobnim novinarima i opozicijom, a da je time koordinisao sadašnji direktor spuškog zatvora Miljan Perović.

On je “Vijestima” rekao da je tužiocu ispričao kako i od koga su “crne trojke” iz SAJ-a dobijale naređenja za praćenje i premlaćivanje, ali ne i njihova imena.

On je ponovio da će imena reći kada njega i Veljovića budu poligrafski ispitivali.

“Tužilac me je ispitivao po navodima iz dnevne štampe, bio je u većem dijelu fer. Dio svojih izlaganja i saznanja sam rekao, bilo je iscrpljujuće za mene. Tražio mi je dokaz da je Veljović naređivao prebijanje - snimak ili pisanu naredbu. Veljović je naređenja izdavao uživo, u prisustvu Perovića. Treba tužilac to njega da pita, ako on nije čovjek iznad zakona ili ne uživa neki imunitet. Znam da poligraf nije dokaz na sudu, ali jeste pokazatelj ko laže, zbog toga i insistiram na poligrafu, ali pred svjedocima”, rekao je on.

Hoće li ići do kraja: Tužilac Saša Čađenović

Brajušković je ocijenio nevjerovatnom nezaintersovanost državnih organa da dođu do istine o “crnim trojkama”.

“Ili su nezainteresovani ili razvodnjavaju slučaj. Direkor ZIKS-a za to od osuđenika i službenika uzima izjave, kako bi mi nešto napakovao”, kazao je Brajušković.

On je rekao da ima saznanja, da ga Veljović, sa dijelom službenika policije, koje navodno još kontroliše, prisluškuje prati i pokušava da mu “smjesti neku igru”.

“Sve je to da se ne bi došlo do glavnog momenta ove priče, a to je da je Veljović organizator prebijanja političkih neistomišljkenika i novinara koji nisu pisali kako mu odgovara. Ovo je sad specijalan rat Veljovića. Naći će dvadeset dobrovoljaca koji će me na svaki mogući način napasti, a njega predstaviti kao žrtvu. Ali, mene ostali ne interesuju, interesuje me Veljović i njegov drug”, rekao je Brajušković.

"Ja još nisam rekao sve što znam”, rekao je Brajušković, ne želeći da otkriva detalje

On je zamolio državne organe da u ovoj borbi uskrate pravo na korišćenje državnih resursa Veljoviću i Peroviću, koje koriste da bi ga, kako je kazao, slomili.

“Ili će dokazati da sam lud, pa će me strpati u zatvor ili će me zatvoriti zbog lažnih svjedočenja. Ali, ako treba da idemo sva trojica u istražni - ja sam za, tako bar neće moći da utiču na svjedoke. Ja još nisam rekao sve što znam”, rekao je Brajušković, ne želeći da otkriva detalje.

On je ponovio da zna da je napravio krivično djelo što nije odmah obavijestio nadležne o radnjama bivših policajaca: “Ja sam napravio krivično djelo prikrivanje krivičnog djela iz straha, ali smatram da sam na vrijeme progovorio, jer su ti ljudi i dalje na svojim pozicijama”.

Kazao je da će tražiti policijsku zaštitu, jer mu je život ugrožen.

Veljović i Perović demantovali su tvrdnje Brajuškovića, navodeći da će ovaj morati da odgovara zbog iznesenih neistina.

Perović je juče agenciji MINA rekao da je vršiocu dužnosti VDT-a i ministru unutrašnjih poslova uputio zahtjev u vezi sa, kako je kazao, potpunim rasvetljavanjem navoda u medijima Brajuškovića i više povezanih osoba.

Iz kabineta Raška Konjevića, juče su najavili da će ministar sa Brajuškovićem razgovarati u ponedjeljak.

„Kriminal cvjetao kod Vuksanovića i Brajuškovića”

Predsjednik Sindikalne organizacije ZIKS-a Nenad Rakočević, poslao je juče saopštenje u kome tvrdi da je najveći kriminal u spuškom zatvoru bio dok je na njegovom čelu bio Božidar Vuksanović i dok je funkciju rukovodioca Službe obezbjeđenja pokrivao Brajušković.

“Odgovorno tvrdim - kao očevidac, svjedok i sudionik toga vremena, da većeg kriminala nije bilo, niti će ikada biti u ZIKS-u, nego u vrijeme kada su na čelu Uprave bili Vuksanović i (Vojislav) Marković, odnosno kada je rukovodilac Službe obezbjeđenja u KPD-u bio Brajušković, koji je bio šef organizovanog kriminala u KPD-u sve dok je bio na rukovodećoj funkciji.

O tome šta je sve radio tada Brajušković, mogle bi se napisati knjige i feljtoni, a ove tvrdnje će da potvrde i svi tadašnji radnici ZIKS-a, kao i sami osuđenici iz toga vremena”, piše u njegovom saopštenju, koje je poslao “Vijestima”.

Rakočević nije sinoć odgovarao na pozive “Vijesti” - da objasni zašto je, kao očevidac, učestvovao u tim radnjama, ne prijavljujući ih nadležnim, kako to zakon nalaže. Odgovarajući na te optužbe, Brajušković je rekao da mu ne pada na pamet da komentariše navode koje se odnose na Vuksanovića i Markovića.

“Neka njih dvojica odgovore Rakočeviću... Znam da sam ja dugo ćutao o krivičnim djelima Veljovića, ali on je još na poziciji, strah me je. Zato pitam Rakočevića - zašto je tek sad progovorio. Ako nije htio da priča dok smo radili zajedno, zašto je ćutao pet godina, koliko sam u penziji”, rekao je Brajušković, dodajući da je u vrijeme Vuksanovića zatvor bio u najboljem redu.

Galerija

Bonus video: