Softić: I novi napad pada u zaborav, sve me podsjeća na 2007.

Policija se još ne oglašava povodom posljednjeg napada na novinara “Vijesti”
3 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 24.08.2013. 18:25h

Novinar “Vijesti” Tufik Softić, kazao je da nije ubijeđen da će istraga policije o napadima na njega dati rezultate i da osjeća da oni polako padaju u zaborav.

“Trenutno nemam bilo kakvu informaciju, koja bi mene ubijedila da se stvari neće odvijati kao 2007. godine. I tada je prvih dana bilo dosta interesovanja od policije i drugih nevladinih institucija i tada je dolazilo policijsko pojačanje iz Podgorice i na kraju znamo šta se dogodilo - ništa", rekao je Softić.

Dodao je da bi volio da ga neko ubijedi da ovog puta neće biti tako.

"Zbog svega toga i zbog ovakvog razvoja događaja i dalje osjećam veliku nesigurnost za sebe i svoju porodicu, tako da podsjećam policijske funkcionere na obećanje koje su dali, da će raditi na rješavanju i ovog i slučaja iz 2007. godine", kazao je Softić.

Istakao je da traži da se dva slučaja napada na njega što hitnije riješe da bi se “osjećao bezbjedno u svojoj kući, gradu i državi”.

"Posljednji kontakt sa policijom sam imao u ponedjeljak 19. avgusta. Tada su mi rekli da treba do kraja sedmice da obave još neke radnje. Molio sam da mi daju konkretnu informaciju o istrazi, koja nije za javnost, a koja bi meni ulila nadu da se nešto radi i povratia makar malo povjerenja u državne organe", rekao je Softić.

Nakon napada, Softić je dobio brojne pozive podrške - od američke ambasade, preko OEBS-a, do brojnih nevladinih organizacija

"Ali, kao što vidimo za kriminalce koji prebijaju, postavljaju bombe, ubijaju... nema odmora", zaključio je on.

Softić, kojeg su 2007. godine u sačekuši pretukli nepoznati napadači, kazao je da ostaje pri ranijem mišljenju da mu lična policijska pratnja nije potrebna.

“Pratnja mi nije potrebna preko dana, ali očekujem da mi u noćnim satima kuća bude obezbijeđena. Mada, sa prvim mrakom i dalje izbjegavam da se udaljavam od porodice i kuće”, istakao je Sofitć.

U dvorište porodične kuće Softića, u nedjelju 11. avgusta, oko 22 sata bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom.

Iako je, nakon napada, prva informacija iz policije bila da je u Softićevu avliju bačena šok bomba, novinar “Vijesti” i “Monitora”, kazao je da mu je policijski vještak rekao da je u njegovo dvorište bačen trotil.

Policijski inspektori iste večeri su na informativni razgovor priveli nekoliko osoba iz Berana i od njih prikupili obavještenja i pregledali snimke sa nadzornih kamera u marketu “Voli”, gdje je Softić trgovao neposredno prije eksplozije.

Nakon napada, Softić je dobio brojne pozive podrške - od američke ambasade, preko OEBS-a, do brojnih nevladinih organizacija.

Pozvao ga je i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, koji je obećao da će se lično interesovati da se napadači i nalogodavci što prije pronađu.

Iz Beransela nude da stražare ispred kuće Softića

Delegacija Mjesne zajednice Beranselo posjetila je prije dva dana novinara Tufika Softića. U delegaciji su bili predsjednik Mjesne zajednice Tiho Bogavac, potpredsjednik Sveto Tomović i predsjednik Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine u Beranselu Radoje Mišković, kao i nekoliko mještana tog sela.

“Ponudili su mi pomoć i kazali da, ako mi je potrebno, mogu da organizuju straže u mom dvorištu, kao što ih godinama organizuju u Beranselu u blizini gradske deponije. Kazali su mi da sam svojim tekstovima pomogao da osvoje slobodu, tako da sad hoće oni meni da vrate moju”, rekao je Softić.

Bonus video: