Redžić: Ivanovića i Brkovića batinali članovi policijskih specijalaca

Novinar Glasa Amerike se sjeća svog sukoba sa “crnom trojkom”
460 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 11:26h

Novinar Glasa Amerike (VOA) Nebojša Redžić, kazao je juče da njegova novinarska saznanja govore da su mogući napadači na direktora “Vijesti” Željka Ivanovića i kjniževnika Jevrema Brkovića, bili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) policije.

U razgovoru za “Vijesti”, on je rekao da je veoma indikativno da su se tri napada - na Rajka Cerovića, Željka Ivanovića i Jevrema Brkovića, kada je poginuo Srđan Vojičić, dogodila u istom kvartu u kome stanuje jedan od pripadnika SAJ-a.

“Izuzimajući napad na Cerovića, koji se desio ranije, moja saznanja govore da su 'posao' obavili isti ljudi. Svi su povezani sa policijom, odnosno Specijalnom antiterorističkom jedinicom. Ne mogu sada o imenima bez opipljivih dokaza, ali mislim da je 'nadzorni organ' oba napada, onaj treći koji je nadgledao batinaše, bio specijalac dobro poznat javnosti po svojoj bahatosti'', kazao je Redžić.

On je podsjetio da ga je prije četiri godine napao i grubo izvrijeđao u 'Vili “Gorica'' aktuelni zamjenik komandanta SAJ-a Mirko Banović, tokom susreta Mila Đukanovića i Silivija Bersluskonija.

Redžić je rekao da se tada upoznao sa metodama “crnih trojki”.

Srećom, policijska trojka u sastavu Veselin Veljović, Miljan Perović i Mirko Banović, novinara Glasa Amerike “samo” je psihički lomila.

Banović je Redžića 17. marta 2009. godine, bez razloga napao u Vili “Gorica”.

Banović je, prema njegovim riječima, tada bio službenik Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, a Perović šef tog policijskog odjeljenja.

“Samo zbog toga što sam htio da snimim još jedan kadar, Banović me je grubo uhvatio za ramena, odgurnuo i opsovao majku i ćerku, pri tom držeći pesnicu na deset santimetara od mog stomaka, pokušavajući da me udari u sred Vile 'Gorica', pola metra od vrata iza kojih su razgovarali Đukanović i Berluskoni”, rekao je on.

Tada na scenu stupa trojka.

“Gospodin Perović, koga pominje Brajuško Brajušković, naređuje da se meni, koji sam napadnut, zabrani ulaz u Vilu 'Gorica' i dvojica policajaca me izvode iz zgrade sprovodeći njegovo naređenje. Nakon toga, prilazi mi tadašnja šefica Vladinog Biroa za odnose s javnošću Olivera Đukanović, koja mi se izvinjava u ime Biroa i moli me da se vratim u salu, što sam učinio zbog priloga koji sam pravio za moju redakciju”.

Redžić se sjeća da ga je već sjutra na razgovor pozvao tadašnji šef policije Veljović, koji je tražio da se cijeli slučaj zataška, uz obećanje da će suspendovati Banovića.

On je rekao da su, uprkos tome, “Vijesti” saznale za događaj, objavile priču, a nakon toga i svi ostali mediji u Crnoj Gori.

“Nakon što je moja izjava objavljena u 'Vijestima', Veljović me je, uoči jedne pres konferencije, dok su mikrofoni svih redakcija bili uključeni, tadašnjem ministru Jusufu Kalamperoviću okarakterisao kao fukaru i lažova”, ispričao je Redžić.

“Nakon što je moja izjava objavljena u 'Vijestima', Veljović me je, uoči jedne pres konferencije, dok su mikrofoni svih redakcija bili uključeni, tadašnjem ministru Jusufu Kalamperoviću okarakterisao kao fukaru i lažova”

On je rekao da, naravno, Veljović nije suspendovao Banovića, već je ovaj naknadno došao do mjesta komandanta SAJ-a.

“Napredovali su uglavnom svi sa kojima sam imao problema tokom moje novinarske karijere. Takav je slučaj i sa Banovićem. Njegova profesionalna karijera ide vrtoglavim usponom, a napadi ostaju nerasvijetljeni”.

Redžić je rekao da je, nakon incidenta u Vili “Gorica”, pozvan da da izjavu Unutrašnjoj kontroli policije.

“To je jedan od najsmješnijih organa koji je ikada postojao u bilo kojoj policiji... Saslušali su me i tražili da napišem izjavu u kojoj ću optužiti Banovića za napad. U izjavi sam, znajući da od svega neće biti ništa, bio ironičan i napisao sam da zahtijevam od policije da pohvali i unaprijedi Banovića zbog uspjeha u gušenju novinarskih sloboda. Oni su to, međutim, stvarno uradili”, kazao je Redžić.

Dodao je da ne želi sebe i taj slučaj da stavlja u prvi plan i da se predstavlja kao žrtva napada.

“Nisam fizički napadnut, osim što sam odgurnut od policajca Banovića. On je u svemu ovome, odigrao glavnu ulogu. U svakom slučaju, iskusio sam šta znači biti napadnut od crne trojke”, rekao je Redžić.

Redžić je kazao da je će redakciji Glasa Amerike za koju radi, napadi na novinare i ubuduće biti prioritet, kada je Crna Gora u pitanju.

“Kako zbog solidarnosti sa svojim kolegama, tako i zbog toga što želim da se tome jednom stane na kraj”, kazao je Redžić.

Ivanović je brutalno pretučen 1. septembra 2007. godine, kada su ga dvojica batinaša šipkama izudarala nakon proslave jubilarne godišnjice lista u centru Podgorice, dok je treći sa fantomkom na glavi "nadgledao radove".

Umjesto pravih batinaša i nalogodavaca, pronađena su dva dobrovoljca, koji su ubrzo nakon farsičnog suđenja bili na slobodi, jer su im kazne smanjene zbog “priznanja djela”.

Iz vrha policije danima su javnost ubjeđivali kako je sačekuša odrađena profesionalno i kako će teško otkriti napadače, da bi preko noći, “napadači” bili otkriveni.

Za to “otrkiće” izabrana je subota, prvi dan vikenda, a ekskluzivu je prvi objavio medij naklonjen vlastima.

Napadači - dobrovoljci Radomir Petrušić i Mitar Blagojević, pronađeni su samo par dana nakon što je Milo Đukanović najavio tužbu protiv Ivanovića zbog klevete, jer ga je direktor “Vijesti” prozvao kao direktno odgovornog za napad na njega.

Policija nije rasvijetlila ni ko je poslao i ko su tri muškarca koja su 2006. godine napali književnika Jevrema Brkovića, kada je stradao njegov prijatelj Srđan Vojičić.

Brkovića su tada, kako je policija saopštila, metalnim šipkama napala tri niža muškarca, nakon što je izašao iz automobila, a jedan od njih ispalio je hitac od kojeg je Vojičić stradao braneći književnika.

Vjerovalo se da je motiv taj što su se neki vladajući političari i biznismeni prepoznali u njegovoj knjizi „Ljubavnik Duklje“, čija je tema veza organizovanog kriminala i vladajuće političke elite u Crnoj Gori.

Veljović je znao da će da me tuku

Brković je rekao da će u svom novom romanu govoriti o “jednom materijalnom čvrstom dokazu” koji se tiče napada na njega, ali nije htio da otkriva detalje dok knjiga ne izađe.

On je televiziji Vijesti rekao da vjeruje da njega i Vojičića nijesu napale “crne trojke”, ali da je to bio neko blizak tadašnjem vrhu policije.

“Nesumnjivo je da je policija znala za atentat na mene. Sami vrh policije, dojučerašnji je Veljović bio, on zna. Sto posto vjerujem u to i čak imam nekih naznaka da je znao”, kazao je Brković televiziji “Vijesti”.

“Pripadnici crnih trojki, o kojima govori Brajušković, su ljudi drugačijeg kova i drugačijeg fizikusa, ali da policija zna, vrh policije ondašnji zna ko je napao, ko je organizovao, ponavljam organizovao atentat na mene i ko je ubio Srđu Vojičića to je nesumnjivo i to će se ispostaviti vrlo brzo”, kazao je.

Galerija

Bonus video: