Momir Vojvodić: Mene i direktora Elmaga prebila je Veljovićeva ekipa

Vojvodić je pretučen u decembru 2000. godine a po istom receptu godinu ranije pretučen je i nekadašnji direktor TV Elmag Gojko Mitrović i njegova supruga
273 pregleda 98 komentar(a)
Momir Vojvodić, Foto: Screenshot (YouTube)
Momir Vojvodić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.08.2013. 18:41h

Poslije ispovijesti nekadašnjeg pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i bivšeg službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Brajuška Brajuškovića o tzv. "crnim trojkama" koji su, kako tvrdi, po nalogu tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića prebijale nepodobne novinare i opozicione aktiviste, spisak prijava nasilja sve je duži.

Batinjanje je prijavio i književnik Momir Vojvodić koji se sjeća svakog udarca koje je pretrpio u novembru 2000. godine, kada je napadnut u ulazu zgrade u Podgorici, gdje živi. napadači nijesu poznati ni danas, nakon skoro 13 godina.

"Samo sam zaštitio naočare. Uletio sam u ćošak gdje su pisma, nakon čega su uslijedili udarci. Nakon toga sam pao, braneći se da me ne udare u stomak", prisjeća se Vojvodić u ispovijesti za TV Vijesti.

Po istom receptu, u septembru 1999. godine, pretučen je nekadašnji direktor TV Elmag Gojko Mitrović i njegova supruga. Napadači ni u ovom slučaju nijesu otkriveni.

"U ulazu su čekala dvojica napadača sa šipkama. Ja sam bio bez oružja i tukao sam se dok sam mogao. Ženi su slomili glavu. Potrčao sam za njima, imali su automobil bez tablica... zanimljivo je da sam, u momentu kada sam htio da udarim da slomim staklo, tamo bio čovjek iz službe koji je izvadio pištolj, nakon čega sam pobjegao...", prisjeća se Mitrović.

Ostaviću otvorena vrata samo familiju da ne diraju >>>

Dok Mitrović nije siguran da li napad na njega ima veze sa policijom, Momir Vojvodić tvrdi da mu je jedan od policajaca koji ga je tukao kasnije priznao da je napad organizovan po Veljovićevom naređenju.

"Ta moja saznanja su direktna, dakle, od ljudi koji su bili tu. Znalo se i bez toga, ali ovo je potvrda. Momak iz njegove ekipe mi je to rekao nakon čega sam ga upozorio da ćuti, da mu je tako bolje - oni su spremni na sve", kaže Vojvodić.

Veljović: Ne poznajem Vojvodića

Veljović, međutim, sve te navode oštro demantuje:

"Iznenađen sam izjavom i navodima gospodina Vojvodića o mom navodnom učestvovanju u osmišljavanju navodnog prebijanja. Ja njega ne poznajem, nikada se sa njim nijesam sreo niti sam sa njim povodom bilo čega ikada imao komunikaciju", kazao je Veljović TV "Vijesti".

Policijski pokajnik čije ime Vojvodić nije htio da otkrije navodno je priznao još nekoliko slučajeva koje je kao zadatak imala "crna trojka".

"Prvo su tukli Mitrovića iz TV Elmag, drugi je bio pokojni Duško Jovanović iz 'Dana' a treći po redu sam bio ja. Po planu, četvrti je bio dopisnik 'Politike' i njegova ćerka, novinarka 'Dana', kojoj su planirali da odsijeku prste. Sve je to potvrdio momak koji je bio u ekipi", tvrdi Vojvodić.

Veljović je demantovao priče o postojanju "crnih trojki" i dodao da ga niko od nadležnih organa nije zvao povodom toga.

"Ja sam spreman bilo kada da se odazovem pozivu i da dam puni doprinos u utvrđivanju svih činjenica i okolnosti", naveo je Veljović dodajući da sa Brajuškovićem može razgovarati ubuduće samo na sudu.

Brajušković je pozvan sjutra u Osnovno državno tužilaštvo da da izjavu o tvrdnjama koje je iznio za "Vijesti".

Bonus video: