En Plus grupa: Potrubač nije pobjegao, u Podgorici je

“U skladu sa odlukom Osnovnog suda u Podgorici, Dmitrij Potrubač se nalazi u Podgorici jer ima zabranu izlaska iz zemlje i nije napuštao grad”
28 komentar(a)
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.08.2013. 11:19h

Bivši finansijski direktor Kombinata aluminijuma Podgorica Dmitrij Potrubač nije napustio Crnu Goru, rekao je ruskoj agenciji “Prajm” predstavnik En+ grupe.

“U skladu sa odlukom Osnovnog suda u Podgorici, Dmitrij Potrubač se nalazi u Podgorici jer ima zabranu izlaska iz zemlje i nije napuštao grad”, rekao je neimenovani predstavnik EN+ grupe, prenosi agencija RIA Novosti.

"Dan" je objavio da je Potrubač koji je osumnjičen da je učestvovao u krađi struje pobjegao iz Crne Gore.

List je naveo da im je to potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva, da se sumnja da je otišao u Rusiju, da je Tužilaštvo pokrenulo istragu kako bi se utvrdilo kako je otišao iz Crne Gore.

"Dan" dodaje i da je iz MUP-a saopšteno da Sud nije donio odluku da se Potrubač jednom nedjeljno mora javljati u policijsku stanicu što je presedan u ovakvom slučaju.

Potrubač koji je uhapšen 10. jula je pušten 17. jula iz pritvora zatvora u Spužu po rješenju sudije za istrage Osnovnog suda u Podgorici Miladina Pejovića.

Pejović je prihvatio jemstvo od 100.000 eura, koje je za Potrubača položila Ruska En plus grupa, koja je suvlasnik KAP-a.

Rješenjem o puštanju Potrubača na slobodu ukinut je tridesetodnevni pritvor, koji mu je određen zbog opasnosti od bjekstva. Potrubaču je u odluci suda naređeno da ne napušta Crnu Goru, a dokumenta mu se nalaze kod sudije.

Policija je nakon njegovog hapšenja saopštila da se sumnja da su KAP u svojstvu pravnog lica i Potrubač u svojstvu odgovornog lica u KAP-u u periodu od 22. februara do 25. maja 2013. počinili krivično djelo teška krađa, na štetu CGES.

Pojašnjeno je da su oni protivpravno prisvojili električnu energiju u količini od 190.515 MW/h, vrijednosti 9.640.079 eura za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u.

Potrubač je tokom višečasovnog saslušanja u zgradi Osnovnog tužilaštva u Podgorici negirao da je on odobrio krađu struje na štetu CGEPS-a.

Pred tužiocem Zoranom Vučinićem i zamjenikom vrhovnog državnog tužioca Veselinom Vučkovićem naglasio je da je postojao interni dogovor da CGES za potrebe KAP-a, bez bilo kakvog ugovora o snabdijevanju te kompanije, od 22. februara do 25. maja povlači iz evropske interkonekcije nedostajuće količine električne energije.

“Vijestima” je tada rečeno da je on pred tužiocima rekao da su svi u trouglu KAP-CGES-Vlada znali da se sa energetskog sistema povlači struja, koja je bila neophodna za održavanje proizvodnje u KAP-u.

Bonus video: