Njegoševi dani: Poezija u ogledalu vjekova

U srijedu 4. septembra u 20.30 časova “Njegoševe dane 5” otvoriće koncert Borisa Kraljevića koji će se održati u koncertnoj sali Muzičke škole
151 pregleda 0 komentar(a)
Miljenko Jergović, Foto: Privatna arhiva
Miljenko Jergović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.08.2013. 20:14h

Međunarodni naučni skup “Njegoševi dani 5” održaće se od 4. do 6. septembra u Nikšiću. U srijedu 4. septembra u 20.30 časova “Njegoševe dane 5” otvoriće koncert Borisa Kraljevića koji će se održati u koncertnoj sali Muzičke škole.

Sljedećeg dana u 10 časova počeće prva plenarna sjednica na kojoj će svoje radove predstaviti Enver Kazaz (Sarajevo), Robert Hodel (Hamburg), Boguslaw Zielinski (Poznanj), Vladimir Osolnik (Ljubljana), Slobodan Grubačić (Beograd) i Paul-Louis Thomas (Pariz).

Na Sekciji za nauku o književnosti i kulturi na sjednici će izlaganje imati Dorota Gil (Krakov), Tatjana Bečanović (Nikšić), Radivoje Konstantinović (Beograd), Vladimir Premec, Milanka Miković (Sarajevo), Muris Bajramović (Zenica), Perina Meić (Mostar) i Gabriella Schubert (Jena).

Na Sekciji za nauku o jeziku radove će predstaviti Lada Badurina (Rijeka), Marina Katnić-Bakaršić (Sarajevo), Svenka Savić (Novi Sad), Ivo Pranjković (Zagreb), Ismail Palić (Sarajevo), Alen Kalajdžija (Sarajevo) i Adnan Kadrić (Sarajevo / Zenica).

Na sjednici u 16. časova u okviru Sekcije za nauku o književnosti i kulturi izlaganje će imati Patricija Marušić (Zagreb), Vesna Mojsova Čepiševska (Skoplje), Jasmina Mojsieva Guševa (Skoplje), Dragan Bogojević i Ivona Jovanović (Nikšić / Kotor), Lusi Karanikolova (Štip), Vesna Vukićević-Janković (Nikšić), Ljiljana Banjanin (Torino), Srđan Vukadinović (Nikšić) i Violeta Dimova (Štip).

U 20 časova u koncertnoj sali Muzičke škole biće održano književno veče pisca Miljenka Jergovića na kojem će uz autora govoriti Enver Kazaz, Ivan Lovrenović i Tatjana Bečanović. Nakon književne večeri biće proglašen pobjednik na konkursu za najbolji esej o Njegošu.

U petak u 10 časova na Sekciji za nauku o književnosti i kulturi biće održana sjednica na kojoj će radove izlagati Zvonko Kovač (Zagreb), Lech Miodynski (Katovice / Poznanj), Angelina Banović-Markovska (Skoplje), Katarzyna Sudnik (Krakov), Sava Anđelković (Pariz), Persida Lazarević Di Giakomo (Peskara), Lidija Kapuševska-Drakulevska (Skoplje), Dijana Hadžizukić (Mostar) i Mirzana Pašić-Kodrić (Zenica).

Na Sekciji za nuku o jeziku u 10 časova biće održana sjednica na kojoj će izlagati Rajka Glušica (Nikšić), Zorica Radulović (Nikšić), Najda Ivanova (Sofija), Jasmina Nikčević (Nikšić), Miodarka Tepavčević (Nikšić), Sanja Šubarić (Nikšić), Miloš Krivokapić (Nikšić) i Draško Došljak (Nikšić).

Na Sekciji za nauku o književnosti i kulturi u 15.30 časova biće održana sjednica na kojoj će svoje radove predstaviti Sanjin Kodrić (Sarajevo), Marta Chaszczewicz-Rydel (Vroclav), Polina Korolkova (Moskva), Milica Jakóbiec-Semkowowa (Vroclav), Ewa Bujwid-Kurek (Krakov), Magdalena Rekść (Lođ), Wojciech Szczepanski (Poznanj) i Dragutin Papović (Nikšić).

U Amfiteatru Filozofskog fakulteta u 19.30 časova biće održano Lingvističko veče na kojem će biti predstavljena knjiga „Grammaire du bosniaque, croate, monténégrin, serbe” Paul-Louisa Thomasa i Vladimira Osipova o kojoj uz autore govoriti Rajka Glušica i Dragan Bogojević, kao i knjga „Između diskursa moći i moći diskursa” Marine Katnić-Bakaršić o kojoj će uz autorku govoriti Lada Badurina i Igor Lakić.

U dvorcu kralja Nikole u 21 čas biće upriličen omaž Ćanu Koprivici, a izložbu umjetničkih slika otvoriće Nikola Koprivica.

Sjednice Međunarodnog naučnog skupa “Njegoševi dani 5” održavaće se u prostorijama Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Nakon svake sjednice posjetioci će imati mogućnost učešća u petominutnoj diskusiji koja će se održati nakon izlaganja učesnika.

Promocija Zbornika o Njegošu

U subotu 7. septembra u hotelu „Teuta“ u Risnu sa početkom u 20 časova biće održana promocija zbornika „Njegoš u ogledalima vjekova“ (Zbornik radova sa skupa održanog na Sorboni) o kojem će govoriti Radmila Vojvodić, Sava Anđelković i Paul-Louis Thomas. Iste večeri biće promovisan zbornik „Njegoševi dani 1, 2, 3, 4“, posebno izdanje „Njegošu u čast“ o kojem će govoriti Boguslaw Zielinski, Vladimir Osolnik, Ivo Pranjković i Perina Meić .

Bonus video: