Brajušković mi je rekao da bježim jer spremaju sačekušu

Nekadašnji čelnik Šešeljevih radikala u Crnoj Gori, ispričao “Vijestima” kako mu je život spasio bivši policajac, koji je progovorio o batinašima vlasti
290 pregleda 136 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 07:52h

Brajuška Brajuškovića upoznao sam između 1999. i 2000. godine, kada me je upozorio da je on čovjek koga je Veselin Veljović odredio da me prebije ili likvidira. Tražio je od mene da se sklonim iz Crne Gore, zbog čega sam mu danas neizmjerno zahvalan”, kazao je juče nekadašnji predsjednik Srpske radikalne stranke za Crnu Goru Duško Sekulić.

Sekulić je “Vijestima” rekao da je o tom slučaju morao progovoriti, nakon što je Brajušković javno optužio Veljovića i šefa spuškog zatvora Miljana Perovića da stoje iza organizovanja grupa koje su prebijale nepodobne novinare i opozicionare.

“Brajušković mi je tada rekao da nikome ne smijem reći o našem susretu, naglasivši da će mu ubiti sina, ako se sazna da smo razgovarali i da me upozorio na ono što su mi spremali. Zato sam do danas ćutao o tome, sada, kada mu ne mogu pomoći drugačije, smatram da sam dužan da kažem istinu o tim dešavanjima”, rekao je Sekulić, koji je u to vrijeme bio i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova nekadašnje Savezne republike Jugoslavije.

On je rekao da su dva visoko rangirana službenika crnogorskog MUP-a tada najavljivali da mu sprema neka sačekuša, ali da tome nije pridavao važnost do susreta sa Brajuškovićem.

Kazao je bivšeg službenika specijalnih policijskih jedinica nije poznavao, ali da je ovaj par dana insistirao da se vide.

“Ne znam ni kako je došao do mog telefonskog broja. Uglavnom, dogovorili smo susret. Našli smo se oko pola tri ujutru u mraku, nedaleko od željezničke stanice u Podgorici. On mi je rekao da me moli kao najrođenijeg brata da se sklonim iz Crne Gore, jer sam na spisku za prebijanje ili likvidaciju. I tada sam bio oštar kritičar režima Mila Đukanovića”, rekao je Sekulić.

On je kazao da se zahvalio Brajuškoviću i da je sa tim informacijama upoznao centralu stranke SRS u Beogradu.

“Ja sam planirao da se organizujem i odbranim sebe, ali mi je Vojislav Šešelj rekao da bi se to završilo krvavo, da bi bilo mrtvih ili ranjenih i da je bolje da se povučem za Beograd. Sklonio sam se gore nekih 15-ak dana. Poslije toga se u Crnoj Gori nešto desilo krupno, ne sjećam se više šta, pa to više nije bilo aktuelno”, ispričao je Sekulić.

Odgovarajući na pitanje, Sekulić je rekao da je tada pitao Brajuškovića zašto mu pomaže i sebe dovodi u neposrednu opasnost.

“Ne znam ni danas koji je njegov motiv, ni danas nisam našao odgovor na to pitanje. On mi je rekao da je pošten čovjek, da ima porodicu, da pošteno zarađuje. Vjerovatno, neki unutrašnji sukobi, nešto se u njemu bunilo da ne čini zločin nad nevinim ljudima”.

Neizmjerno sam zahvalan Brajušku Brajuškoviću, čovjeku koga veoma slabo poznajem, ali koji mi je, eto, možda i život spasio...

Kazao je da je iste večeri pitao tadašnjeg policajca - ko mu je naredio da ga prebije.

“Tada mi je rekao da je njemu naredio i sve organizovao Veljović. Ko je i da li je Veljoviću to neko naredio, ne znam. Dva visoka policijska funkcionera su mi govorili i nagovještavali da se sprema ono o čemu me je Brajušković obavijestio, ali do susreta sa njim na to se nisam obazirao... Neizmjerno sam zahvalan Brajušku Brajuškoviću, čovjeku koga veoma slabo poznajem, ali koji mi je, eto, možda i život spasio... Možda je i ćutao zato što su mu zaposlili dijete, ne znam, ali znam da je onim što je meni napravio, pokazao da je čovjek i da se ne slaže sa metodama koje su koristili u vrhu policije”, kazao je Sekulić.

Bivši pripadnik specijalne policijske jedinice i nekadašnji rukovodilac službe obezbjeđenja spuškog zatvora Brajuško Brajušković, rekao je juče “Vijestima” da je Veljović organizator “crnih trojki” koje su prebijale nepodobne novinare i opozicionare.

Brajušković je kazao da je on bio vođa jedne od trojki, a da je batinaškim eskadronom koordinirao sadašnji načelnik ZIKS-a Miljan Perović.

Veljović i Perović su demantovali te tvrdnje.

Brajušković je “Vijestima” rekao da je o svemu odlučio da progovori, jer više ne može da trpi Veljovićev teror. Kazao je da je sve počelo 2008. godine, kada su, navodno po Veljovićevom nalogu, on i njegov sin Ivan sklonjeni iz ZIKS-a. On tvrdi da ih je bivši šef policije tada prozvao “antidržavnim elementima” i da se naknadno potrudio da ih ostavi bez posla, gdje god bi nakon toga pronašli uhljebljenje.

“Moje zlo počelo je stvaranjem nekih trojki takozvanih, kada sam ja odbio jedan zadatak... Dobijao sam naređenja direktno od Perovića i Veljovića. Moja ruka nikoga nije takla u nijednom ulazu u Crnoj Gori i spreman sam sve ovo da ponovim na poligrafu. Na poligrafu ću reći i da nisam prebio Duška Jovanovića, kao što se pisalo”, istakao je Brajušković.

Vjerovatno, neki unutrašnji sukobi, nešto se u njemu bunilo da ne čini zločin nad nevinim ljudima

Urednik “Dana” Jovanović, pretučen je 2000. godine. Ubijen je četiri godine kasnije.

Brajušković tvrdi da je njegovo prebijanje naredio Veljović, preko Miljana Perovića i da je i taj “posao” odradila jedna grupa “crnih trojki”.

“Odgovorno tvrdim da je on (Perović) bio čovjek koji je organizovao prebijanja po ulazima crnogorskim i spreman sam to da poligrafski ponovim. Znam da je kleveta krivično djelo, ali ja ne klevetam. Svjestan sam posljedica ovog razgovora, ali sam spreman na to. U ovoj igri njihov ulog je mržnja prema meni, a moj ulog su moj sin, njegovo dvoje djece i supruga... Nisam došao da se žalim na sistem, došao sam da se žalim na ljude koji zloupotrebljavaju pripadnost u tom sistemu i ljude koji su proizvođači svih afera u Crnoj Gori. Njihova perfidnost nema granica, njihovo bogatstvo je bestidno, stekli su ga na veoma, veoma pokvaren način”, rekao je on.

Kazao je da je Perović “počeo da ga mrzi”, nakon što je ovaj odbio da pretuče dvoje novinara i jednog opozicionog političara.

“Čak sam i u svojoj kući krio jednu od osoba koju sam trebao po zadatku da prebijem. To je kod njega očigledno probudilo ogromnu mržnju prema meni i sada mi se sveti... Najbitnije su tri osobe za koje je bila baš žestoka kampanja. Njihovo ime imam u glavi i reći ću vam drugi dan. Dvoje su vaše kolege, jedan je bivši funkcioner jedne opozicione partije ”, rekao je.

Brajušković je istakao da je spreman da svoje tvrdnje ponovi i pred vrhovnim državnim tužiocem Veselinom Vučkovićem.

On je rekao da očekuje da mu neko nešto podmetne i poručio da ako ga pronađu mrtvog, da se zna da nije izvršio samoubistvo.

“Na to nikada ne pomišljam, ja sam pravoslavni vjernik”, kazao je Brajušković.

Veljović sve zna, prisluškivali smo ga

Sekulić je rekao da su u tadašnjem saveznom MUP-u prisluškivali određene policisjke funkcionere u Crnoj Gori.

“I slušali smo najviše Vukašina Maraša - tada sam, poslije toliko godina, shvatio da su Maraš, Vuk Bošković i Veljović, ljudi koji znaju sve što se u Crnoj Gori dešava. Interesantno, od njih je danas samo Veljović živ. On zna mnogo toga šta je sve ovaj režim radio, a što se može nazvati zločinom, kriminalom ili kako hoćete”, kazao je Sekulić.

On je rekao da smatra da tadašnji vrh policije nije mogao na svoju ruku da radi te stvari, bez znanja i blagoslova vrha DPS-a.

“S obzirom da sam bio pomoćnik ministra policije, mogao sam da organizujem neku stvar jednom - bez znanja vrha. Ali, sve ostalo, bilo bi uz podršku vrha države ili bih ja sletio sa funkcije. Dugo sam prije toga mislio da je Veljović to radio kako bi se dodvorio vrhu režima, kasnije sam shvatio da je on izvršavao naređenja”, kazao je Sekulić.

Najavio i napad na Momira Vojvodića

Duško Sekulić je rekao da mu je Brajušković, iste noći kada je njega obavijestio o opasnosti koja mu se sprema, kazao da je na meti batinaša i književnik Momir Vojvodić.

On je rekao da je Šešelj tada rekao da se i Vojvodić skloni u Beograd, što je ovaj i učinio.

“I on je, na račun stranke, boravio neko vrijeme u Beogradu”, kazao je Sekulić.

Vojvodić je, ipak, pretučen krajem novembra 2000. godine, ispred svog stana u Podgorici. Vojvodića su u ulazu zgrade napala tri muškarca, u crnim jaknama, sa maskama.

On je tada rekao da napad ima čisto političku pozadinu, jer je uslijedio nakon nekoliko saopštenja u kojima je kritikovao crnogorsku vlast.

Koji opozicionari su poslije ponoći išli Veljoviću

Sekulić je rekao da mu je Brajušković ispričao kako je neke opozicione poslanike u tri ujutru vozio da se nađu sa Veljovićem.

“Ja vam neću reći imena, neka vam on kaže. To je vrlo interesantno. Opozicioni poslanici ujutru se nalaze sa Veljovićem. Neka vam on kaže koga je vozio na dogovore o nekim stvarima. Imena bi vam bila veoma zanimljiva”, kazao je Sekulić.

Brajušković je “Vijestima” rekao da mu ne treba pomoć opozicije, da su ga neki već kontaktirali, ali da on ne želi da se njegov slučaj politizuje.

“Teorijski je moguće da se nešto pokrene nakon njegovog priznanja, kao što je moguće da neko Brajuškovića nađe mrtvog... Državni organi su u rukama onih koji ne žele dobro Crnoj Gori. Nema promjena dok ne budu odgovarali oni koji su naređivali Veljoviću da tuče ljude, ali i oni koji su znali da se to dešava, a zatvrali su oči”, rekao je Sekulić.

Galerija

Bonus video: