"Homerov arhipelag": Fragmenti koji se prepliću

“Postmoderni okvir njegove naracije podrazumijeva citate, navođenje djela i autora koji su obilježili istoriju svjetske književnosti..."
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 09:13h

Roman “Homerov arhipelag - Kratka povijest vječitog meta/svijeta”, u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, novo je ostvarenje crnogorskog pisca, književnog kritičara i novinara, Borislava Jovanovića.

U djelu posvećenom “onima koji pretraju moj i svoj smak svijeta”, Jovanović kroz sedam poglavlja piše o slavnim i bitnim, koje želi da spasi od nezasluženog zaborava.

“Knjiga je moderni zidopis, riznica povijesno-antropološkog i lingvističko-hermeneutičkog bogatstva, analogon proto-grafitima. Današnji grafiti-simboli-poruke jednim dijelom zov su pobune protiv obesvećenog, posivjelog, podivljalog svijeta, kao slika nijemog 'Krika' (Edvarda Munka) koji pokušava kroz metroe i urbane rezonantne klance, te prljave bučne pećine, dozvati još nezabludjele, ako će takvih uskoro još uopće biti, da ne prođu bezosjećajno pored goluždravog gladnog djeteta kao pored čuda, dok istovremeno moćnim senzorima i teleskopima svih vrsta sa basnoslovno skupih 'Vojadžera' tragaju po kosmosu za molekulom vode i zrncem života, a život iskonski, najplemenitiji, kopni pred njihovim bezosjećajnim očima, pred nogama skuplje obuvenim od nečijeg polugodišnjeg prihoda, gazeći kroz džunglu smrti nedužnih”, zapisao je o “Homerovom arhipelagu”, bosanskohercegovački pisac i publicista Marjan Hajnal dodajući da je čitajući roman “divno” družiti se sa autorom, sa tvorcem “novog prelijepog mita spasenja kojim se budi nada da će nad zaboravom dobra trijumfirati Sačovještvo”.

Publicista i književni kritičar Bogić Rakočević u svojoj recenziji zapisuje da novim romanom Jovanović, kao i u prethodnom “Bijeli gavran”, tvori vrstu palimpsesta satkanog od raznovsrnih fragmenata koji se prepliću i nadovezuju.

“Postmoderni okvir njegove naracije podrazumijeva citate, navođenje djela i autora koji su obilježili istoriju svjetske književnosti, kao i važnije civilizacijske odrednice čovječanstva”, zapisuje Rakočević.

Borislav Jovanović čitalačkoj publici poznat je po romanima “Mala Moskva”, “Bijeli gavran”, “Platonov plač”; knjigama poezije “Starac i zviezde”, “Staze”, “Kenotaf”, “Okivanje Thanatosa”; knjigama za najmlađe “Rječnik djetinjstva”, “Kad vam kažem”, “Da sunca”, “Priče sa sedmog sprata”... Jovanović je autor brojnih književno-kritičkih tekstova, a ključni dio svog profesionalnog rada posvetio je tumačenju i promociji nove crnogorske književnosti.

Bonus video: