Mostra počinje 28. avgusta: Gravitacija na otvaranju

Filmski festival u Veneciji posljednji put je otvoren sa naučno fantastičnim filmom 2000. godine, a riječ je o “Svemirskim kaubojima” Klint Istvuda
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 11:15h

Jubilarni 70. Filmski festival u Veneciji, popularna Mostra, biće otvoren 28. avgusta naučno-fantastičnim ostvarenjem “Gravity” Alfonsa Kuarona, a dvadeset naslova naćiće se u konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu “Zlatni lav”.

Film “Gravity” sa Džordž Klunijem i Sandrom Bulok u glavnim ulogama, snimljen je u 3D tehnologiji a riječ je o “svemirskom” trileru koji prati fatalnu misiju astronauta. Reditelj Kuaron stari je znanac Venecije. Godine 2001. odnio je dvije nagrade sa filmom “Y tu mama tambien” (I tvoju mamu, takođe) - za najbolji scenario i najtalentovanijeg mladog umjetnika, priznanje koje su podijelili glavni glumci Gael Garsija Bernal i Diego Luna.

Kuron je u međuvremenu snimio film “Hari Poter i i zatočenik Azkabana” kao i “Djecu čovječanstva”, ostvarenje koje je u Veneciji 2006. nagrađeno za najbolju fotografiju, a vlasnik te nagrade Emanuel Lubezki ujedno je i direktor fotografije u filmu “Gravity”, koji je jedna od najiščekivanijih premijera godine.

Filmski festival u Veneciji posljednji put je otvoren sa naučno fantastičnim filmom 2000. godine, a riječ je o “Svemirskim kaubojima” Klint Istvuda.

Van konkurencije na ovogodišnjoj Mostri biće prikazano dvadeset naslova, među kojima i svjetska premijera “Moebiusa”, novog filma prošlogodišnjeg venecijanskog pobjednika, Južnokoreanca Kim Ki-duka (Pieta). Riječ je o brutalnoj storiji o čovjeku koji ispašta zbog svojih seksualnih grijeha. Van konkurencije biće prikazan i film “The Canyons” Pola Šredera koji u Veneciju dolazi i kao predsjednik žirija u sekciji “Horizonti”.

U sekciji “Horizonti” posebno se izdvaja film “Palo Alto”, američka drama koju potpisuje Đija Kopola, još jedna rediteljka iz dinastije Kopola. U filmu glavne uloge tumače Ema Roberts, Val Kilmer i Džejms Franko.

U trci za glavnu nagradu

Filmovi koji će se naći u ovogodišnjoj konkurenciji su “Les terrasses” Merzak Allouache (Alžir, Francuska), “Tom a la ferme” Ksavijer Dolan (Kanada, Francuska), “Stray dogs” Ming-Liang Tsai (Tajvan, Francuska), “Ana Arabia” Amos Gitai (Izrael, Francuska), “La Jalousie” Filip Garel (Francuska), “Miss Violence” Aleksandros Avranas (Grčka), “Die frau des polizisten” Filip Gruning (Njemačka), “L’intrepido” Đani Amelio (Italija), “Via Castellana Bandiera” Ema Dante (Italija, Švajcarska, Francuska), “Sacro Gra” Đanfranko Rosi (Italija), “Philomena” Stiven Frirs (Velika Britanija), “Tracks” Džon Kuran (Velika Britanija, Australija), “The zero theorem” Teri Gilijam (Velika Britanija, SAD), “Under the skin” Džonatan Glejzer (Velika Britanija, SAD), “Joe” Dejvid Gordon Grin (SAD), “Parkland” – Piter Landesman (SAD), “Child of God” Džejms Franko (SAD) , “Night moves” Keli Ričard (SAD), “The unknown known” Erol Moris (SAD), “Kaze Tachinu” Hajao Mijazaki (Japan).

Bonus video: