Među izabranima

Nikolaidis i Popović među finalistima za nagradu "Meša Selimović"

Dobitnik ugledne književne nagrade iz Crne Gore je Ognjen Spahić, koji je 2005. godine nagradu dobio za roman "Hansenova djeca"
0 komentar(a)
Andrej Nikolaidis, Foto: Boris Pejović
Andrej Nikolaidis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.08.2013. 15:15h

Dva crnogorska autora našla su se u finalnoj konkurenciji za ovogodišnju nagradu "Meša Selimović": Andrej Nikolaidis sa naslovom "Odlaganje parezija" i Milorad Popović sa romanom "Karnera", prenosi portal Klix.ba.

Pored njih, među pet konkurenata za prestižnu nagradu na 13. Međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" nalaze se: "Dugovečnost" Svetislava Basare, "Belladonna" Daše Drndić, kao i "Planet Friedman" Josipa Mlakića, saopšeno je danas na konferenciji u Tuzli.

O dobitniku nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2012. na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, odlučivaće žiri u sastavu: Hadžem Hajdarević (predsjednik), Jagna Pogačnik, Vladimir Arsenić, Pavle Goranović i Faruk Šehić.

Ovogodišnji selektori Edin Pobrić (BiH), Branko Čegec (Hrvatska), Ružica Marjanović (Srbija) i Vlatko Simunović (Crna Gora), žiriju su na predlog za dodjelu spomenute nagrade stavili 13 naslova, od kojih je u uži izbor odabrano spomenutih pet naslova.

"Žiri je imao veoma težak zadatak. Imali smo oko tri mjeseca da pročitamo veliki broj romana. Selektori su odredili da bude nominovano 13, a naše je bilo da se opredjelimo samo za pet", kazao je predsjednik žirija Hadžem Hajdarević.

Iz Crne Gore su, osim pomenutih finalista, kandidati bili još „Atelanska igra“ Dragane Kršenković-Brković, „Life Lift“ Slavice Perović i „Uspavanka za Vuka Ničijeg“ Ksenije Popović.

Dobitnik ugledne književne nagrade iz Crne Gore je Ognjen Spahić, koji je 2005. godine nagradu dobio za roman "Hansenova djeca."

Trinaesti Međunarodni književni susreti "Cum grano salis" na kojima će i biti dodijeljena nagrada "Meša Selimović" biće upriličeni od 5. do 8. septembra u Tuzli. Spomenuta nagrada se sastoji od 3.500 eura, statue mastionice i pera.

Kako je kazao načelnik Opštine Tuzla Jasmin Imamović, susrete će, između ostalog, upotpuniti i obilježavanje 120 godina od rođenja Miroslava Krleže, zatim 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića, te isto toliko od rođenja Ivana Gorana Kovačića.

Posebno književno veče, kao omaž, biće posvećeno i piscu Mirku Kovaču koji je preminuo u ponedjeljak. Riječ je o jednom od dobitnika nagrade "Meša Selimović" i to za ostvarenje pod nazivom "Grad u zrcalu".

Novina od ovogodišnjeg izdanja književnih susreta je i predstavljanje romana kojem je pripala književna nagrada "Meša Selimović" godinu dana prije. Ovaj put to je riječ o romanu "Knjiga o Uni" autora Faruka Šehića.