Vodeni grad čami u ladici tužilaštva

Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina već godinu i po čita ugovore između Opštine Budva i firme “Akva park”
89 pregleda 10 komentar(a)
Brdo Topliš, Action park, Foto: Vuk Lajović
Brdo Topliš, Action park, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.08.2013. 17:06h

Tužilaštvo još nije podiglo optužnicu u slučaju "Vodeni grad", iako su inspektori odjeljenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal, po nalogu specijalne tužiteljke Đurđine Nine Ivanović, još prije godinu i po iz Opštine Budva uzeli kompletnu dokumentaciju vezanu za ugovor lokalne uprave oko izgradnje “Vodenog grada” na brdu Topliš.

U januaru 2012. godine inspektori su posjetili budvansku Opštinu sa zadatkom da prikupe dokumentaciju. Za osam sati, koliko su sredinom januara proveli u zgradi budvanske opštine, inspektori su "pročešljali" opštinsku arhivu i svaki dokument koji se odnosio na ugovore sa firmom "Akva park" odnijeli za Podgoricu.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) "Vijestima" je u junu odgovoreno da se predmet "Vodeni grad" nalazi u fazi izviđaja.

"Predmet 'Vodeni grad' iz Budve nalazi se u fazi izviđaja u Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina", piše u odgovoru VDT-a koji je "Vijestima" dostavljen 19. juna, a koji potpisuje zamjenica vrhovnog tužioca Radmila Ćuković.

Iz VDT-a nijesu odgovorili na pitanja kada su posljednji put i koje radnje preduzeli u toj istrazi i kada se može očekivati kraj istrage.

Kiprani su se, preko svoje firme u Crnoj Gori “Akva park” kreditno zadužili kod Montenegro banke na iznos od 1,5 miliona eura, u namjeri da na šest hektara opštinske zemlje započnu izgradnju “Action parka“. Od projekta su vrlo brzo odustali, a kredit koji su podigli, pao je na teret budvanske opštine.

Dva mjeseca prije nego su inspektori iz Opštine Budva uzeli dokumentaciju, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najavila je da će specijalnoj tužiteljki podnijeti krivičnu prijavu protiv rukovodstva Opštine Budva koje je posredovalo i stavilo potpise na ugovor sa kiparskom kompanijom “Numerico trejd limitedt”, zbog sumnje da je cijeli posao bio na štetu Opštine.

Prema podacima do kojih je tada došao MANS, iza kiparske kompanije “Numerico Trading Limited“, čiji kredit od 1,5 miliona eura već nekoliko godina vraća Opština Budva, stoje Miloš Marović, sin potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića i Dragan Bećirović koji je početkom aprila 2011. godine ubijen u Budvi.

Mlađi Marović još ranije za „Vijesti“ nije želio da komentariše ove navode. Rajko Kuljača, koji je u to vrijeme bio gradonačelnik Budve, tada je rekao da nije bio upoznat sa tim ko su bili vlasnici firme.

Prema informacijama ”Vijesti”, ugovor o poslu sa Opštinom, u ime “Numerico trejd limiteda” potpisao je advokat Branko Čolović koji je zastupao Bećiroviće i u drugim poslovima.

Za budvansku opštinu nevolje oko tog posla počele su još 2006. godine, kada su zaključili ugovor sa kompanijom “Numeriko trejd limited” , kojoj su povjerili projekat izgradnje velikog Vodenog grada.

Kiprani su se, preko svoje firme u Crnoj Gori “Akva park” kreditno zadužili kod Montenegro banke na iznos od 1,5 miliona eura, u namjeri da na šest hektara opštinske zemlje, zakupljene na 20 godina započnu izgradnju “Action parka“.

Od projekta su vrlo brzo odustali zbog brojnih poteškoća koje su pratile izgradnju, a kredit koji su podigli, pao je na teret budvanske opštine.

U međuvremenu, Opština je pregovarala sa ruskom kompanijom “Miraks” koja je tada započela izgradnju naselja na Zavali, kako bi oni preuzeli i projekat izgradnje na brdu Toplišu.

Iako su Rusi prihvatili posao, od Vodenog grada ostala je samo kompjuterska animacija, a na brdu Topliš Rusi su otvorili diskoteku „Miracle lounge“.

Kako je i taj posao ostao nezavršen, budvanska opština ponovo je sve preuzela na sebe, ostajući kao glavni dužnik banci na ime kredita.

Skupština opštine krajem novembra 2011. godine, na sjednici donosi odluku o kreditnom zaduženju kod NLB banke, koja predstavlja objedinjavanje tri kreditna zaduženja, među kojima i kredit firma “Akva park” u jedan i njegov reprogram.

Nakon toga, Opština daje u zakup zemljište na brdu Topliš, na kome je bila predviđena izgradnja Vodenog grada podgoričkoj firmi “Top Hill”, prvorangiranoj na tenderu za zakup atraktivnog zemljišta od jednog hektara.

Kompanija je tada prihvatila da za godišnji zakup 9.283 kvadrata uplati 109.000 eura, koliko je kao minimalnu zakupninu tražila Opština.

Podgorička firma, čija je direktorka Jelica Petričević, nekadašnja direktorka Prve banke, otvorila je “Top Hill” - najveću diskoteku na otvorenom na Jadranu.

Prošle godine, uoči turističke sezone, preduzeće “Top Hill” i Opština Budva zaključili su ugovor kojim je podgorička firma pristala da u narednih 30 godina uz godišnji zakup od 300.000 eura, ili ukupno 9.000.000 eura, iznajmi parcelu na brdu Topliš.

Sagovornici “Vijesti” iz budvanske Opštine tvrde da čelnici metropole turizma još gaje nadu da će opremu, za koju tvrde da je i dalje lagerovana u Luci Bar, upotrijebiti i napraviti “Vodeni grad”, sa svim sadržajima koji su bili planirani.

Budvanska opozicija, sumnjajući da oprema za “Vodeni grad” nikada nije kupljena, više puta proteklih godina insistirala je da se provjeri da li ta oprema zaista postoji u Luci Bar, tražeći da se predstavnici odborničkih klubova lično uvjere u to.

Bonus video: