Filmski festival u Beču fokusiran na region: Gost Branko Lustig

Festival će svečano otvoriti film srpsko-njemačko-ukrajinska koprodukcija, drama “Eastalgia“ Darije Onišenko
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2013. 13:17h

Filmski festival “Let's Cee” fokusiran na ostvarenja iz srednje i istočne Evrope, biće otvoren u Beču 13. septembra. U selekciji takmičarskog programa za igrani film biće prikazano osam ostvarenja, između ostalih, “The Door“ (sa Helen Miren u glavnoj ulozi), “Domestic“ režisera Adriana Sitarua, “Krugovi“ Srdana Golubovića, “Jîn“ Rehe Erdema i “In the Name of“ Malgoske Sumovske. Šest filmova učestvuju u takmičarskom programu za dokumentarni film, a sedam autora kratkometražnih filmova konkuriše u izboru za najbolji film ove kategorije. Nagradu za životno djelo, dobiće oskarovac hrvatskog porijekla Branko Lustig, koji će biti gost festivala.

Festival će svečano otvoriti film srpsko-njemačko-ukrajinska koprodukcija, drama “Eastalgia“ Darije Onišenko, u kojoj igraju austrijski glumci Karlo Markovic i Georg Fridrih, srpski glumac Vuk Kostić, te hrvatske glumice Lea Mornar i Marija Škaričić.

Specifičnost ovog festivala, pored regionalnog fokusa i promocije visokokvalitetnih filmova iz navedenih regija, jeste i njegova neposrednost – posjetioci festivala imaju više prilika da upoznaju filmske stvaraoce i s njima razgovaraju: gotovo svaki film će predstaviti režiser, glumci, scenografi, produkcijski dizajneri koji su učestvovali u snimanju filma. Oni će nakon projekcije razgovarati s publikom.

Gost festivala Branko Lustig izrazio je želju da sa školarcima razgovara o filmu “Šindlerova lista” (Lustig je za filmove “Šindlerova lista i “Gladijator” nagrađen Oskarima), a na festivalu “Let's Cee” biće prikazan u čast obilježavanja dvadeset godina od premijere.

Filmovi sa festivala “Let's Cee” biće prikazani u Cineplexx bioskopima, a austrijski lanac Cineplexx International je već drugu godinu strateški partner filmske manifestacije u Beču.

Bonus video: