OEBS nudi pomoć Tufiku Softiću

U dvorište porodične kuće Softića, u nedjelju 11. avgusta, oko 22 sata bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2013. 17:51h

Programski asistent misije OEBS-a u Crnoj Gori Matija Vasiljević interesovao se juče da li se novinar “Vijesti” Tufik Softić, nakon bacanja eksplozivne naprave ispred njegove porodične kuće u Beranama, osjeća bezbjedno.

Vasiljević, je telefonom pozvao Softića i pitao ga između ostalog da li mu policija pruža sigurnost.

“U razgovoru mi je kazao da je zadužen da razgovara sa mnom ispred zamjenika šefa misije OEBS-a u Crnoj Gori Alana Robertsa. Interesovali su se za to koliko se osjećam bezbjednim i šta preduzima policija”, kazao je Softić.

Dodao je da ga je Vasiljević pitao da li mu je potrebna kakva pomoć.

“Naglasio su da su njihova vrata za mene uvijek otvorena i da će za predstavnike misije OEBS-a moj slučaj biti prioritetan u svim razgovorima sa državnim zvaničnicima u Crnoj Gori”, kazao je Softić.

Istakao je da je na pitanje Vasliljevića da li je zatražio lično obezbjeđenje od policije, odgovorio negativno.

Iako je, nakon napada, prva informacija iz policije bila da je u Softićevu avliju bačena šok bomba, novinar “Vijesti” i “Monitora” kazao je da mu je policijski vještak rekao da je u njegovo dvorište bačen trotil - moćan eksploziv

Novinar “Vijesti” i “Monitora” ispričao je da je sa Vasiljevićem pričao i o bezbjednosti njegove porodice, kao i da mu je rekao da primećuje pojačano prisustvo policije u okolini porodične kuće.

Neposredno nakon tog razgovora sa Vasiljevićem, načelnik Centra bezbjednosti Berane Veselin Krgović posjetio je Softića.

“Krgović je došao kod mene kući. Razgovor je trajao nekih pola sata. Upoznao me sa mjerama koje preduzimaju u istrazi, rekao da nemam razloga za brigu i da sam pod pojačanim policijskim nadzorom”, istakao je Softić.

U dvorište porodične kuće Softića, u nedjelju 11. avgusta, oko 22 sata bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom.

Iako je, nakon napada, prva informacija iz policije bila da je u Softićevu avliju bačena šok bomba, novinar “Vijesti” i “Monitora” kazao je da mu je policijski vještak rekao da je u njegovo dvorište bačen trotil - moćan eksploziv.

Policijski inspektori iste večeri su na informativni razgovor priveli nekoliko osoba iz Berana i od njih prikupili obavještenja i pregledali snimke sa nadzornih kamera u marketu “Voli”, gdje je Softić trgovao neposredno prije eksplozije.

Ispred kuće novinara "Vijesti" bačen trotil: Ovo je ozbiljnije od zaplašivanja >>>

Policija nije ispitala osobu koja je prijetila Softiću prije napada >>>

U Centru bezbjednosti Berane, saslušano je više osoba povezanih sa Berancem Vladanom Simonovićem, a izvor “Vijesti” iz policije rekao je ranije da inspektori provjeravaju alibi nekoliko njegovih rođaka, kako bi suzili krug mogućih napadača.

Iz Uprave policije juče nije konkretno odgovoreno na pitanje “Vijesti” da li ima novih detalja u istrazi napada na Tufika Softića i da li je neko procesuiran zbog toga.

“Službenici Sektora kriminalističke policije i Centra bezbjednosti Berane, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju kontinuirane mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, počinjenog 11. avgusta 2013. godine, u dvorištu porodične kuće T.S. u Beranama”, saopšteno je iz Uprave policije.

Dodaje se da s obzirom da je istraga u toku, nijesu u mogućnosti da javnosti saopšte detalje o aktivnostima koje se preduzimaju, radi rasvjetljavanja tog krivičnog djela.

“Među njima su i vještačenja koja se vrše u Forenzičkom centru”, saopšteno je iz policije.

Izbjegava večernje izlaske

Novinar iz Berana Tufik Softić rekao je juče da se, nakon što je ispred njegove porodične kuće bačen trotil, trudi da sa svojom porodicom funkcioniše normalno.

“Preko dana gledam koliko toliko da funkcionišem normalno, pođem do grada, radim. Ipak, sa prvim mrakom izbjegavam da se udaljavam od porodice i kuće”, rekao je Softić.

Bonus video: