Džonson: Bolt je najbolji sportista svih vremena

"Iskreno vjerujem da čak i ako ne trenira maksimalnim intenzitetom, samo ako radi neke vježbe svakog dana, da bi i dalje pobjeđivao", rekao je Majkl Džonson
4 komentar(a)
Jusein Bolt, Foto: Reuters
Jusein Bolt, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2013. 19:10h

Osvojena zlatna medalja u štafeti 4x100 metara juče u Moskvi bila je osma za Useina Bolta na Svjetskim prvenstvima.

To ga je svrstalo na prvo mjesto najuspješnijih atletičara planete, čime je pretekao legendarnog Karla Luisa. Obojica imaju po osam najsjajnijih odličja, ali Jamajčanin ima dva srebra, a legendarni Amerikanac srebro i bronzu.

Da je Bolt u ovom trenutku bez premca u "kraljici sportova" potvrdio je Majkl Džonson, 45-godišnji Amerikanac, vlasnik osam zlatnih odličja sa šampionata svijeta.

"Bolt je broj jedan, u to nema sumnje. Nikada nisam vidio jednog atletičara da može tako da dominira u dvije, tri discipline. Iskreno vjerujem da čak i ako ne trenira maksimalnim intenzitetom, samo ako radi neke vježbe svakog dana, da bi i dalje pobjeđivao. Toliko je talentovan da je to nevjerovatno. Ne može da se poredi sa bilo kojim sportistom na svijetu. Mo Farah je, na primjer, talentovan, ali talenat koji ima Bolt je sa druge planete. Nisam bio impresioniran onim što je pokazao u kvalifikacijama i finalima, ali je, očigledno, imao nekih zdravstvenih problema. Međutim, i takav je bio dominantan", rekao je Džonson za BBC.

Amerikanac kaže da je Bolt bio povrijeđen, ali i da tu nisu bili oni koji su mogli da ga izazovu - Tajson Gej i Asafa Pauel, koji su supendovani zbog pozitinog doping testa, i povrijeđeni Johan Blejk.

"Usein nije kriv za to, ali je šteta za navijače u Moskvi, koji nisu mogli da vide veliki spektakl. Bez obzira na odsustvo nekoliko atletičara, Bolt je dominantan, ne vjerujem da bi i oni mogli da mu urade bilo šta. Siguran sam da je u periodu od 2008. do 2012. godine mogao da još smanji granice snova. Mislim da je u Berlinu, kada je oborio svjetske rekorde na 100 i 200 metara, mogao da trči još brže, da napravi još bolje rezultate. Kako bude stario, tako će mogućnost da osvoji još zlatnih medalja biti manja. Ipak, siguran sam da će tada birati gdje će trčati, odnosno da se neće pojavljivati na svim takmičenjima. Da sam na njegovom mjestu, samo bih trčao na Dijamantskoj ligi, koja ga, to je očigledno, motiviše", zaključio je Džonson.

Bonus video: