12 osuđenika napustilo ZIKS, među njima nema onih osuđenih za najteža krivična djela

Zakonom o amnestiji, osuđenicima su kazne smanjene za 25 odsto
183 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.08.2013. 17:26h

Dvanaest osuđenika danas je, zahvaljujući primjeni Zakona o amnestiji, napustilo Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Iz Kazneno popravnog doma, danas je izašlo samo nekoliko osuđenika, čija su rješenja pravosnažna, ostali će morati da sačekaju da se Tužilaštvo izjasni da li će se žaliti na rješenja.

Među onima koji su danas napustili rešetke nema osuđenih za najteža krivična djela.

“Postupajući po pravosnažnim rješenjima nadležnih sudova o primjeni Zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori, koji je stupio na snagu 15.avgusta, iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, sa izdržavanja kazne zatvora, ukupno je otpušteno dvanaest osuđenih lica”, saopštili su iz ZIKS-a.

Oni su istakli da se i narednih dana, nakon prijema pravosnažnih rješenja, očekuje određen broj otpusta osuđenih lica.

Ove sedmice, iz Kazneno popravnog doma spuškog zatvora, izaći će nešto više od 70 osuđenika, čija je kazna novim Zakonom o amnestiji umanjena za četvrtinu.

Na slobodi će se, ukoliko tužilaštvo ne uloži žalbu, naći nekoliko okorelih razbojnika, među kojima su neki osuđivani i po dvadeset puta.

Iako se danas nisu našli na slobodi, jer se čeka pravosnažnost rješenja, iz zatvora će ove sedmice izaći Veselin Bujić, navodni vođa jednog od šest barskih kriminalnih klanova i Podgoričanin Željko Bulatović osuđen zbog ubistva Samira Usenagića i ranjavanja Damira Mandića.

Višestruki povratnici u vršenju istih krivičnih djela Ljubiša Vasović koji je jedanaest puta osuđivan zbog krađa i Jagoš Petrović, zatim čak 23 puta osuđivani Petar Ćiraković i Zoran Radić koji je zbog razbojničkih krađa osuđen 20 puta biće slobodni.

Rešetke će, između ostalih, iza sebe ostaviti i Zoran Mugoša, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ranjavanja Stevana i Sava Lekića, na benzinskoj pumpi "Dak petrol" 28. juna 2002. godine u Podgorici. On je tada pokušao da opljačka pazar na pumpi.

Zakonom o amnestiji, osuđenicima su kazne smanjene za 25 odsto.

Iz tog akta, koji je posljednjeg dana jula usvojen u Skupštini Crne Gore, izuzeti su pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, narkodileri i članovi organizovanih kriminalnih grupa.

Zakon je izglasan na predlog poslanika SNP-a Aleksandra Damjanovića, a većina poslanika bila je protiv Vladinih amandmana - da se amnestiraju počinioci najtežih krivičnih djela. Vladine amandmane podržali su jedino poslanici DPS-a.

Bonus video: