Policija nije ispitala osobu koja je prijetila Softiću prije napada

Softić je kazao da mu je Beranac Dragan Labudović prijetio nekoliko dana prije 1. novembra 2007, kada je brutalno pretučen na ulazu porodične kuće
55 pregleda 3 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
Tufik Softić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 19.08.2013. 15:18h

Novinar Tufik Softić rekao je juče da je advokat Borivoje Borović, pravni zastupnik Beranca Dragana Labudovića, potvrdio njegove sumnje da policija za skoro šest godina od kada je brutalno pretučen nije saslušala osobu koja mu je prijetila prije napada.

Ponovio je da mu je nekoliko mjeseci prije nego je 2007. godine pretučen prijetio Labudović, iako je Borović prije dva dana, reagujući na tekst objavljen 14. avgusta u “Vijestima”, rekao da njegov branjenik ni na koji način nije povezan sa prebijanjem Softića, a posebno ne sa “navodnim” prijetnjama koje su novinaru upućivane.

U reagovanju Borović ističe da Labudović “nije bio predmet kriminalističke obrade”.

Softić je u večernjim satima 1. novembra 2007. brutalno pretučen na ulazu porodične kuće. Policija još nije otkrila napadače. Novinar “Vijesti” i “Monitora”, u to vrijeme radio je za “Republiku”, u kojoj je, objavio tekst o hapšenju Beranca Draška Vukovića.

Vukovićev brat od tetke, Labudović, istog dana kada je u “Republici” objavljen tekst, došao je na njegovo radno mjesto, u prostorijama Radija Berane, zahtijevajući da mu kaže ko je pisao tekst.

Softić je rekao da ne poznaje advokata Borovića, izuzev iz sredstava informisanja, ali da zna da 2007. godine nije bio Labudovićev advokat i da nije mogao znati šta se tada dešavalo.

“Te, kako je on nazvao 'navodne' prijetnje bile su vrlo konkretne”, ispričao je Softić , i pojasnio da je Labudović na dan kad se pojavio sporni tekst, u društvu sa Vukovićevim rođenim bratom Milošem Vukovićem, došao u Radio Berane i na veoma drzak način tražio od njega da mu kaže ko je autor teksta. Nakon što je Softić to odbio, ovaj je pokušao istu informaciju dobiti u redakciji “Republike” u Podgorici.

“Sve vrijeme bio je arogantan, nevaspitan i govorio je bezobrazno povišenim tonom. Ostao je desetak minuta i insistirao na tome da će saznati ko je pisao tekst”, pojasnio je Softić.

Ispričao je i da je Labudović, prije nego je došao u redakciju radija, išao u redakciju “Večernjih novosti”, kod dopisnika Milutina Sekulovića i da se kod njega interesovao čija je novina “Republika”.

“Rekao mu je da ako je to Milova (Đukanović) novina on, može sve da završi, jer je navodno sa Milom 'na poljubac'. Sve to sam razumio kao prijetnju, a naročito zbog meni izrečenih kvalifikacija”, rekao je Softić.

Labudović dolazio i u redakciju "Republike"

Labudović je dan kasnije, priča Softić, pošao u redakciju “Republike” u Podgorici i jednom od novinara koji ga je primio na razgovor rekao da zna da je tekst pisao novinar iz Berana.

“Rekao je da zna da sam ja pisao tekst i da će oni to vidjeti. To je bilo 12. i 13. marta 2007. godine. Pisao o Vukoviću i par dana kasnije, ali i u maju te godine, a taj tekst o Vukoviću i narko klanovima preveden je na više jezika. U novembru sam pretučen”, rekao je Softić.

Istakao je da je prvo pitanje koje mu je nakon brutalnog napada postavio tadašnji načelnik CB Berane Novo Veljić bilo da li mu je prijećeno, te da je odgovorio da su mu prijetili iz kriminalnih grupa Velimira Popovića i Vukovića.

“Nikada nisam tvrdio sa su me oni pretukli, samo da su mi prijetili. Momci iz Popovićeve kriminalne grupe, pa čak i neka djeca iz moje ulice saslušani su i vođeni na poligraf, a Labudović ne. Borović je, demantom potvrdio ono što ja govorim godinama, a zašto sam imao samo nezvanične informacije iz policije, da ni Labudović, a vjerovatno ni Vuković nikada nijesu saslušani. Ovom potvrdom učinio mi je veliku uslugu, a za to što gospodin Borović naziva 'navodnim prijetnjama' tvrdim da su bile otvorene prijetnje. Zašto policija nije reagovala na to, iako sam im ispričao, ne znam, ali Borovićeva izjava optužuje tadašnje čelnike policije, počev od Veljića koji je bio načelnik CB Berane, do tadašnjeg direktora policije i ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Softić.

Draško Vuković je bio visokorangiran u kriminalnom klanu odbjeglog narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića. Uhapšen je u Beranama u februaru 2010. godine. Teretili su ga da je dio kriminalne grupe švercera droge koja je pokušala da prokrijumčari 2,2 tone kokaina iz Latinske Amerike na evropsko narko tržište.

U akciji "Balkanski ratnik" sada je svjedok saradnik.

Dragan Labudović uhapšen je u istoj akciji, ali je sa Specijalnim tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivice.

Nepunih šest godina nakon što je pretučen, u nedjelju 11. avgusta, ispred Softićeve kuće bačen je eksploziv.

Bonus video: