Džim Keri se odrekao svog filma jer je u njemu previše nasilja

"Ne sjećam se da je ijedan glumac uradio nešto slično. Dopada mi se što je to uradio iz principa", kaže Tim Grej, urednik u holivudskoj Bibliji, listu "Variety"
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 09:57h

Holivudski studiji obično okupe zvijezde da zajedno promovišu film, ali kada neko od velikih igrača odbije da igra po pravilima, nastane karambol.

Upravo to se dogodilo kada je Džim Keri, zvijezda filma "Kick-Ass 2" koji je u bioskope stigao prošlog vikenda, izjavio da ne želi da promoviše ovo ostvarenje, jer je nasilno, a on se, kaže, zalaže za kontrolu naoružanja.

Keri je naveo da je film snimio mjesec dana prije masakra u školi Sendi Kuk u Konektikatu, prošlog decembra i da mu "sada savjest ne dozvoljava da podrži toliki nivo nasilja".

Njegov proglas šokirao je Holivud, jer zvijezde koje ne vole svoje filmove obično drže usta zatvorena. Ponekad ih neko kasnije i otvori poput Kristofera Plamera koji je pežorativno govorio o svom filmu "Moje pjesme, moji snovi".

Alek Ginis nije bio fan "Ratova zvijezda" gdje je u originalnoj trilogiji igrao Bena Obi Van Kenobija i kasnije je dijaloge iz tih filmova opisao kao "papazjaniju".

Neobično je, međutim, da se se neko, poput Kerija, distancira od filma prije nego što je i stigao u bioskope.

"Ne sjećam se da je ijedan glumac uradio nešto slično. Dopada mi se što je to uradio iz principa", kaže Tim Grej, urednik u holivudskoj Bibliji, listu "Variety".

Studio "Universal", koji je producent filma, nije toliko otvorenog uma. Tvorac "Fajtera" Mark Miler i sam se uključio u debatu navevši: "Džim je strastveni zagovornik kontrole naoružanja, što poštujem, ali sam zbunjen ovim proglasom, jer u filmu nema ničeg što nije stajalo u scenariju prije 18. mjeseci”.

Filmske zvijezde uglavnom poštuju pravila.

"Odgovoran sam za promosivanje filma. To je dio mog posla. Trudim se da budem iskren koliko mogu. Ima filmova koji vam se manje sviđaju, ali se koncentrišete na pozitivne strane", rekao je glumac Piter Sarsgard.

Precizni detalji Kerijevog ugovora za "Fajtera" nisu poznati, ali je gotovo sigurno da je bio obavezan da promoviše film. Realno je, međutim, očekivati da ga "Universal" neće tužiti, jer će ispasti negativci.

"Svi žele da izbjegnu lošu reklamu za film", smatra Grej.

Neki Kerijevi kritičari ukazuju na element hipokrizije u njegovim djelima.

"Pitam se da li će platu pokloniti u humanitarne svrhe kako bi pokazao koliko mu se ne dopada film", kaže Torosijan.

Teško je procIJeniti kakve će posljedice Kerijeva izjava imati po film. Miler smatra da neće biti pretjerane, dok drugi misle suprotno.

Glavno pitanje sada je kako će sada Keri pronaći producente koji će ga zaposliti.

Njegova sudbina u "Fajter" franšizi zavisiće od uspjeha na blagajnama, smatraju stručnjaci.

"U Holivudu je jedino mjerilo uspjeh na blagajnama. Ako 'Fajter' zaradi, Keriju će sve biti oprošteno", smatra Grej.

Kad uzmete ček, preuzmete odgovornost

Filmski kritičari mahom su sa simpatijama reagovali na Kerijev ispad. Kritičar "Skreen International" Dejvid D'Arsi veruje da je odluka glumca pokazala da se opametio.

D'Arsi smatra da nestabilni vlasnici oružja često ne razlikuju fikciju od svakodnevnog života i imitiraju filmske junake. "Kerijeva zabrinutost je opravdana", rekao je on.

Kerijeve stavove podržala je i Opra Vinfri uz ogradu da ne podržava izbjegavanje dužnosti. Vinfri je rekla je za BBC da ona ne gleda nasilne filmove i da ne bi mogla da učestvuje u takvom projektu.

Među onima koji promovišu filmove Keri, baš i nema veliku podršku.

Publicista iz Njujorka Ron Torosijan smatra da je odluka glumca da se ogradi od filma "izuzetno neobična". "Kad uzmete ček, preuzimate i odgovornost", rekao je on.

Galerija

Bonus video: