Kovalevu titulu u poluteškoj kategoriji u WBO

Kovalev boravi u SAD, a u karijeri je imao tragediju pošto je 2011. godine u ringu izazvao smrt svog sunarodnika Romana Simakova, koga je nokautirao u sedmoj rundi
0 komentar(a)
Sergej Kovalev, Foto: Www.usatoday.com
Sergej Kovalev, Foto: Www.usatoday.com
Ažurirano: 18.08.2013. 13:07h

Ruski bokser Sergej Kovalev osvojio je titulu prvaka svijeta u poluteškoj kategoriji u verziji WBO, pošto je u noći između subote i nedelje, u četvrtoj rundi borbe u Kardifu, nokautirao Velšanina Nejtana Kleverlija.

Prije meča je Kovalev, zvani "Razbijač" (krusher), bio blagi favorit zbog svoje izuzetne i razorne snage udarca, ali je Kleverli važio za borca "s bradom od granita".

Kovalev je, međutim, ne samo "uništio" Kleverlija već ga je pre toga i nadboksovao.

Rus je u trećoj rundi zabilježio dva nokdauna, sudija Teri O'Konor je prišao da razdvoji borce mahajući rukom, što je znak za prekid borbe, ali se u tom trenutku oglasio gong, tako da je sudija Kleverlija odveo do njegovog ugla i dozvolio da se borba nastavi.

Rusa to nije zbunilo, već je brzo posle početka četvrte runde ponovo poslao 26-godišnjeg Velšanina na pod i tada je sudija definitivno proglasio kraj meča.

"Ostvario mi se san, ovo je tek prva titula u mojoj kolekciji", rekao je Kovalev pored ringa, odmah poslije meča.

Njegova promoterka Keti Duva kazala je da njen pulen neće nikoga izbjegavati.

"Svi znamo ko su igrači u poluteškoj kategoriji, samo ih poređajte i mi ćemo se boriti protiv njih", rekla je Duva poslije dugo očekivanog meča u Velsu.

Nosioci drugih pojasa u poluteškoj kategoriji su: Bejbut Šumenov u WBA verziji, legendarni Bernard Hopkins u IBF verziji, a nosilac linealnog, pravog šampionskog zvanja je Adonis Stivenson, koji je ranije to priznanje osvojio tako što je u prvoj rundi nokautirao dotadašnjeg kralja te divizije Čeda Dosona.

Sergej Kovalev ima 30 godina, 23 borbe, 22 pobjede, od kojih 20 nokautom, i jedan neriješen meč.

Kleverli je u karijeri ostvario skor od 26 pobeda i jednog poraza.

Kovalev boravi u SAD, a u karijeri je imao tragediju pošto je 2011. godine u ringu izazvao smrt svog sunarodnika Romana Simakova, koga je nokautirao u sedmoj rundi.

Simakov je poslije toga prenijet u bolnicu, gdje je pao u komu i nakon tri dana umro.

Kovalev se dugo mučio s tim, Simakovljevim roditeljima je poklonio sav novac koji je dobio od sljedeće borbe, a onda se vratio boksu i naređao nokaute, između ostalih, protiv Lajonela Tomsona, Gabrijela Kampilja i Kornelijusa Vajta.

Bonus video: