Uravnoteženost je cilj

Zahtjevi modernog života mogu da nas natjeraju da se izbacimo iz ravnoteže, stavljajući na prvo mjesto nešto što nam zaista i nije važno, a zapostavljajući područje života koje nas čini sretnima
1 komentar(a)
Uravnoteženost, ravnoteža, Foto: Shutterstock.com
Uravnoteženost, ravnoteža, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.08.2013. 11:01h

Kao kada se slažu pazle, različiti aspekti vašeg postojanja se spajaju kako bi formirali osobu takvu kakvi jeste. Vaš posao i privatnost šire energiju, koja se udružuje s tijelom i dušom, te vašim emocijama poput zadovoljstva ili tuge.

Ravnoteža je stanje koje postižete kada su svi aspekti vašeg života i vas u harmoničnom stanju. I dok ravnotežu kao pojam i nije teško opisati, samo svato pojedinačno može definisati što ravnoteža znači za njega.

Kako biste postigli ravnotežu morate da shvatite šta je vama važno u životu.

Zahtjevi modernog života mogu da nas natjeraju da se izbacimo iz ravnoteže, stavljajući na prvo mjesto nešto što nam zaista i nije važno, a zapostavljajući područje života koje nas čini sretnima.

Zbog toga bi svako za sebe trebalo da odredi optimalno vrijeme i energiju koju je spreman da uloži u različita područja života (karijeru, zdravlje, ljubavne odnose, navike…).

Kako biste to napravili, zamislite kako je vaš život kuća izgrađena od mnogo prostorija.

Nacrtajte tu kuću na papir, dajte svakom području svog života po jednu sobu, a veličina svake prostorije neka odgovara važnosti koju pridajete tom aspektu života. Možete da uključite porodicu, vrijeme koje provodite sami, dobrotvorne aktivnosti, zdravlje, zadovoljstvo, tjelesne vježbe, vjeru i sl.

Možda na taj način otkrijete kako vam određeni elementi vašeg života oduzimaju više vremena nego što zaslužuju, te na taj način nepotrebno troše energiju ostavljajući manje resursa za ono što vas čini sretnima.

Možda ćete shvatiti kojim područjima života treba da se posvetite više. Uravnotežen životni stil je najjednostavnije rečeno život u kojem se energija za obaveze usklađuje s energijom koju koristimo za vlastito zadovoljstvo.

Ipak, nemojte očekivati promjenu preko noći. Uravnoteženost nije lako postići, ali kada je ostvarite osjetićete veće zadovoljstvo životom, ispunjenost i poboljšano mentalno zdravlje.

Bonus video: