Pipun tjera otrove, čisti organizam

Odlično se uklapa u sve voćne salate, super se slaže sa sladoledom, a neki čak prave i osvježavajuće ljetnje čorbe od dinje
2561 pregleda 4 komentar(a)
pipun, Foto: Shutterstock
pipun, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2013. 08:28h

Drago mi je što vidim da dinje konačno osvajaju ovaj naš teren, kojim lubenice suvereno vladaju. Želim da dodatnim informacijama dam doprinos procesu. Na svakodnevnim visokim temperaturama osvježi me i sama pomisao na dinju.

Da li je klasična, ananas, kantalupa, dezertna, ili – ili? Meni je sasvim svejedno, volim je bez ograničenja. Moj David viri u tekst i dobacuje da je to i njegovo omiljeno voće.

Porijeklom je iz Azije, bila je poznata još starim Kinezima i Rimljanima. U njoj je najviše vode, puno vitamina i minerala, dosta vlakana, a vrlo malo kalorija (energetska vrijednost je svega 24 – 31kcal/100g).

Korisnih sastojaka je puno, ali ću se potruditi da vas ne zadržavam previše nabrajanjem podataka u slučaju da ste upravo krenuli da nabavite dinju!

Dominiraju vitamin C i beta – karoten (koji u organizmu prelazi u vitamin A), a to su vrlo značajni antioksidansi. Ovo je pravo vrijeme za dinju, jer oni rade na očuvanju zdravlja kože i nastanka preplanulog tena.

Još jedan antioksidans je tu, enzim superoksid – dismutaza. Dalje, kalijum iz dinje, zajedno sa natrijumom, učestvuje u regulaciji arterijskog krvnog pritiska, a sa vodom kojom dinja obiluje pomaže uklanjanju štetnih materija iz organizma.

Vitamini B grupe (B6, B3), zajedno sa dijetnim vlaknima utiču na ravnotežu ugljenih hidrata i stabilizuju nivo šećera u krvi. Dijetna vlakna popravljaju probavu. Uz njih, tu je i više probavnih enzima, koji su uključeni u zaštitu od nastanka raka crijeva. Italijani je jedu s pršutom, moj deda je jeo sa hljebom.

Odlično se uklapa u sve voćne salate, super se slaže sa sladoledom, a neki čak prave i osvježavajuće ljetnje čorbe od dinje. Piletina i morski plodovi je takođe rado primaju u svoje društvo.

Aroma se pojačava ako se nakapa malo limunovog soka. Cimet, nana, kajenski biber, mogu da budu interesantni začini. Vi možete da kanete samo nekoliko kapi meda ili da nađete neki svoj način.

Razmotrite mogućnost da, ako već niste do sad, uključite ovu miomirisnu lopticu u redovni ljetnji prehrambeni repertoar. Preporučena dnevna doza: jedna do dvije šoljice isjeckanog voća.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: