Devet navika koje narušavaju dobre odnose

Stvari koje mogu da stanu između vas i supruga, znaju da budu i puno suptilnije prirode
78 pregleda 2 komentar(a)
ljubav, par, veza, Foto: Shutterstock.com
ljubav, par, veza, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.08.2013. 18:31h

Svjesni ste da miješanje rodbine, problemi s novcem, pa čak i djeca, mogu da izazovu trzavice u braku. Ali, stvari koje mogu da stanu između vas i supruga, znaju da budu i puno suptilnije prirode.

1. Digitalna komunikacija

Slanjem SMS poruka, e-mailova ili poruka preko Facebooka, stičete utisak da problem rješavate brže od suočavanja oči u oči. Ali, studija sa Univerziteta Oksford pokazala je da su parovi koji više komuniciraju digitalnim kanalima, manje zadovoljni vezom. Tehnologija briše emocije.

2. Romanse s ekrana

Ne možete se zasititi ljubavnih parova iz filmova i serija? To može da vas udalji od bračnog partnera. Istraživanja su pokazala da su oni koji vjeruju u izmišljene prikaze bračnog života s malih i velikih ekrana, manje posvećeni svojoj vezi. Uprkos povremenim teškim vremenima, gledaoci očekuju ruže i pustolovine u svakodnevici od svojih supružnika, što se jednostavno neće dogoditi. Zapamtite: stvarna veza ne funkcioniše kao ona na ekranu.

3. Loš san

Zdrav san važan je za zdravlje, ali i za brak. Studija sa Univerziteta Berkli otkrila je da se parovi više svađaju nakon loše prospavane noći. Zato, ako se stvari između vas i partnera jako pogoršaju, vjerovatno ste umorniji nego inače.

4. Velike ljubavne iskre

Povremeni romantični bjegovi ne mogu da nadoknade nedostatak iskre na dnevnoj bazi. Partneri koji rade male, korisne stvari jedno za drugo, poput kuvanja kafe ujutro ili izražavanja naklonosti, imaju manju vjerovatnoću da će se razvesti od onih koji to ne čine. Ako ne njegujete blisku vezu, vaš partner više neće mariti za velike geste. Naučite male stvari u kojima uživa vaš partner i pronađite način da ih ubacite u rutinu.

5. Izostanak svađa

Samo zato što se ne svađate, ne znači da je sve između vas sjajno. Stručnjaci upozoravaju kako to samo može biti znak da niste iskreni jedno prema drugom. Najbolji način da započnete s neprijatnom temom je da krenete s pozitivnostima. Neka vaš partner zna da vam je dobro s njim i da želite da pričate o određenom ponašanju koje vam smeta.

6. Razvedeni prijatelji

Uticaj sve češćih razvoda širi se društvenim mrežama, porodicama, pa čak i na radnim mjestima. Nije toliko stvar u tome što se događa u drugim vezama, nego način na koji ih percipirate. Npr., ako vašu prijateljicu vara suprug, povjerenje u vašeg partnera može biti poljuljano.

7. Zajednički trenuci

Odlučivanje o tome šta ćete raditi zajedno može da bude frustrirajuće. Žene više vole da planiraju, dok muškarci vole spontanost. Predložite nešto što će se njemu svidjeti, a sljedeći put neka bude po vašoj želji. Tako ćete oboje izaći kao pobjednici.

8. Pretjerano izvinjavanje

Nakon svađe, izvinjenje nije ono što vašem bračnom partneru treba. Izvinjenje samo po sebi najvjerovatnije neće riješiti problem. Umjesto izvinjenja, pronađite kompromis. Otvoreno recite šta želite i šta vam treba, npr., više pomoći oko kuće, ali i poslušajte šta vaš partner želi.

9. Vaši snovi

Noćne more o okrutnom ili nevjernom suprugu, mogu da dovedu do svađa i na javi, pa čak i ako vam je suprug „svetac“, pokazuju nova istraživanja. Ti snovi mogu da proizlaze iz vaših nesigurnosti, ako strepite da bi partner mogao da vas ostavi ili prevari.

Bonus video: