Odlazak majstora satire: Umro dramski pisac Slavomir Mrožek

Njegove groteske i apsurdi iz drama ušli su i u svakodnevni govor Poljaka frazom "kao od Mrožeka"
89 pregleda 2 komentar(a)
Slavomir Mrožek, Foto: Laantiguabiblos.blogspot.com
Slavomir Mrožek, Foto: Laantiguabiblos.blogspot.com
Ažurirano: 17.08.2013. 07:30h

Slavomir Mrožek, jedan od najizvođenijih dramskih pisaca druge polovine XX vijeka, velikan moderne poljske kulture, čovjek koji je svoju kreativnu priču započeo kao satirični ilustrator, nastavio kao pisac kratkih priča, a planetarnu slavu stekao kao tvorac drama apsurda i groteske, umro je u Nici u 84. godini, javljaju poljski mediji.

Njegove groteske i apsurdi iz drama ušli su i u svakodnevni govor Poljaka frazom "kao od Mrožeka".

Mrožek koji će u svijetu postati poznat kao majstor kratke priče i dramski pisac, po mnogim ocjenama najuniverzalniji od poljskih pisaca, debitovao je kao ilustrator i crtač satiričar 1950. godine, a od 1953. godine redovno je objavljivao svoje crteže i satire u nedeljniku Pšekroj.

Pet godina kasnije, 1958. objavio je prvi dramu "Policija" a svjetsku slavu donijela mu je drama "Tango" iz 1964. godine.

Mrožek je napustio rodnu Poljsku 1963. godine u neku vrstu poluemigracije u Italiji, pošto je produžavao poljski pasoš i nije ulazio u otvoreni sukob sa komunističkim vlastima u domovini, sve do 1968. godine i sovjetske okupacije Čehoslovačke.

Tada je protest protiv učešća Poljske i vojnika Varšavskog pakta u okupaciji Čehoslovačke objavio u francuskoj štampi, a isto tako je javno kritikovao uvođenje vanrednog stanja generala Jaruzelskog u Poljskoj 1981. godine.

U emigraciji je proveo decenije - u Francuskoj, SAD, Njemačkoj, Italiji i Meksiku da bi se u Poljsku vratio 1996. godine, u Krakov, željan da učestvuje u razvoju mlade poljske demokratije i zemlje koja, kako je kazao, mnogo obećava.

No, takve nade kod velikog pisca kasnije su se izjalovile. Ponovo je emigrirao u Francusku i nastanio se u Nici 2008. godine, nezadovoljan političkim jazom koji je podijelio nekadašnju opoziciju komunistima, i bivše disidente i prenio se na cijelo poljsko društvo.

Moždani udar 2002. godine oštetio je Mrožekov mozak tako da je izgubio vještinu pisanja i govora, a kao dio liječenja kako mu se zdravlje polako vraćalo nastala je njegova autobiografija "Baltazar", objavljena 2006. godine.

Mrožekove drame izvode pozorišta na cijelom svijetu, a kao najvažnije u njegovom književnom djelu izdvajaju se "Tango", "Ljubav na Krimu", "Emigranti" i "Udovice". Mrožek je prethodnih decenija bio prisutan i na crnogorskim scenama, a “Emigrante” je, prije nekih desetak godina na scenu CNP postavio Slobodan Milatović, uz jednodušna priznanja kritike i publike.

Mrožek je bio i nosilac Legije časti za doprinos razvoju francuske književnosti, a u Amsterdamu, Krakovu i Stokholmu su organizovani i Mrožekovi festivali.

“Emigrante” je, prije nekih desetak godina na scenu CNP postavio Slobodan Milatović, uz jednodušna priznanja kritike i publike.

Bonus video: