Kotor Art: U znaku Njegoševog jubileja

U Kotoru je nastupilo oko 2500 umjetnika iz 30 zemalja, a program je pratilo preko 35.000 gledalaca
205 pregleda 2 komentar(a)
Kotor Art, Foto: Ivana Komnenić
Kotor Art, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 16.08.2013. 11:09h

“V Međunarodni festival Kotor Art završava večeras drugim repriznim igranjem predstave 'Njegoš za djecu - Kako rastu veliki ljudi', posljednjom ovogodišnjom pozorišnom produkcijom. Tokom 47 festivalskih dana, od prvog jula do 16. avgusta realizovano je svih 125 planiranih programa. Nastupilo je oko 2500 umjetnika iz 30 zemalja, a program je pratilo preko 35.000 gledalaca”, saopštili su programski urednici festivala na juče održanoj konferenciji za novinare.

Kotor Art finansiralo je Ministarstvo kulture sa 320.000 eura, Opština Kotor sa 188.000, 50.000 eura obezbijeđeno je iz međunarodmog fonda EACEA i oko 120.000 eura od komercijalnih sponzora, kroz usluge i koprodukcije sa drugim institucijama (Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Muzički centar).

Međunarodni festival je u cijelosti bio posvećen jubileju 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, a okosnicu su činili programi direktno inspirisani njegovim životom i djelom.

“Tokom trajanja muzičkog segmenta Don Brankovi dani muzike, osim što su prema planu realizovali svojih 12 koncerata, posjećenost je bila gotovo 100% od čega je 40 % inostrane publike, sa različitih govornih područja i uspješno realizovanom akcijom 'Umjetnost djeci' kojom je obezbijeđena donacija od preko 4000 eura za potrebe adaptacije Dječijeg odjeljenja kotorske bolnice”, saopštili su iz uprave festivala ističući da je Kotor ArTeatar, otkrivajući nove pozorišne ambijente realizovao tri premijere, dvije u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem i Kraljevskim pozorištem Zetski dom i jednu sopstvenu produkciju - dječiju predstavu, čime je nastavljena realizacija ideje o festivalskoj produkciji predstava za djecu.

Iz Kotor APSS-a zadovoljni su sve većim interesovanjem institucija kao što su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Opštine Kotor, koje su stale iza rezultata i koncepta novog Grand hotela Fjord i istakli važnost ovakvog tretmana prostora. Iz APSS-a najavljuju internacionalne susrete koji će se svojim specifičnim pristupom baviti temom planiranja na primorju- konkretno u Kotoru.

Kotor Art Pisanje grada kao laboratorija studenata cetinjskih akademija dramskih i likovnih umjetnosti realizovalo je projekat edukativnih radionica na temu marketinga umjetnosti i to na konkretnom zadatku Kotor Art festivala. Projekat je ukazao na to zašto je važno vezivati studente, buduće umjetnike za festival koji su novim idejama i prisutnošću u samom gradu pojačali i otvorili nove komunikacije sa publikom.

Na konferenciji za novinare, o uspješnoj realizaciji programa na ovogodišnjem Kotor Artu govorili su: Petar Pejaković, Ratimir Martinović, Janko Ljumović, Dijana Vučinić i Milan Kovačević. Oni su najavili javnu raspravu o Kotor Artu u oktobru kada bi, povodom prvog, petogodišnjeg jubileja, bili analizirani i rezimirani dosadašnji umjetnički, programski, finansijski i svi drugi aspekti postojanja i funkcionisanja Festivala.

U Kotoru je nastupilo oko 2500 umjetnika iz 30 zemalja, a program je pratilo preko 35.000 gledalaca, saopštili su programski urednici festivala

Bonus video: